Nieuw project start met toepassen groene baten

De baten van groen zijn wetenschappelijk onderzocht, maar hoe pas je die informatie nu toe in stedelijk gebied? Dat moet een nieuw project dat dit voorjaar start, duidelijk maken.

Het project is getiteld ’Effectief groen voor klimaatadaptatie in de stad’ en is het vervolg op ’Ecosysteemdiensten van boomkwekerijproducten’. Dit project draaide vanuit het programma De Groene Agenda. Het is recent afgerond met de publicatie van vernieuwde factsheets over de baten van groen: met betrekking tot klimaat, waterhuishouding, luchtkwaliteit en biodiversiteit.

De informatie uit die factsheets zal de basis vormen voor het vervolgproject. „Het richt zich op het formuleren van concrete ontwerprichtlijnen en voorbeelden voor klimaatgroen in de stad”, legt projectleider Jelle Hiemstra van Wageningen University & Research uit. „Zodat je ermee aan de slag kunt in de stad.”

Partijen uit overheid en bedrijfsleven doen mee

Het nieuwe project zal net als het vorige project een Publiek-Private Samenwerking (PPS) zijn. Ditmaal doen 14 partijen uit de groene sector mee, waaronder (semi)overheden, kwekers via handelsbond Anthos, Floriade en Niek Roozen Landscape Architects, De Groene Stad, branchevereniging VHG en Royal FloraHolland en hogescholen.

De financiering van dit PPS-project zal dus vanuit overheid en bedrijfsleven komen. Ook is er een bijdrage vanuit het OOGSt-fonds (Ontwikkeling Onderzoek Groen in de Stad) waaraan diverse gemeenten meedoen.

De precieze invulling van het project is binnenkort bekend. Mogelijk wordt ook iTree Eco Nederland gebruikt, het oorspronkelijk Amerikaanse softwareprogramma waarmee nu ook in Nederland de baten van bomen te berekenen zijn.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties