De Boomkwekerij Markt Nieuwe handscanner meet boomdikte

Nieuwe handscanner meet boomdikte

0

Cobra Boomadviseurs test  een nieuwe scanner die automatisch de stamomtrek kan meten van bomen op de kwekerij.

Cobra gebruikt al een laserscanner op een quad, om daarmee bijvoorbeeld een park of een bos te karteren. Die scanner maakt liefst 40.000 metingen per seconde, maar dat is volgens directeur Joost Verhagen net niet genoeg om ook de stamomtrek van een boom te kunnen meten.

Samen met Cobra is daarom een nieuwe scanner ontwikkeld die je in de hand houdt. „Die werkt met zo’n enorme puntdichtheid, dat het geen enkel probleem is om de omtrek van dikkere bomen automatisch te kunnen meten, tot op enkele centimeters nauwkeurig”, zegt Verhagen, na de eerste test bij boomkwekerij Ebben.

Kwekerij virtueel bezoeken

Cobra gaat de handscanner nu ook testen op dunnere bomen, vanaf de maat 10-12. Ook komt er nog een camera op die 360°-foto’s maakt. „Dan kun je de kwekerij straks virtueel bezoeken, net zoals Google Streetview werkt. Het is waanzinnig om op die manier je klant te kunnen bedienen: laten zien waar de bomen staan, hoe ze er uitzien, hoe hoog, breed en dik ze zijn.”

Volgens Verhagen is de handscanner geschikt voor de gemiddelde laanboomkweker. Het eerste ontwerp kost €60.000. Verhagen verwacht dat de methode een grote besparing oplevert ten opzichte van handmatig meten met het centimeterbandje.

Beelden: Cobra

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar