Nieuwe ideeën

Een poosje terug stapte ik met mijn zwangere vrouw het vliegtuig in voor ’een laatste weekje met zijn 2’ strandvakantie aan de kust van Kenia. De kustlijn heeft witte zandstranden met palmbomen en turquoise water. De wind is betrouwbaar en er is veel keuze betreffende accommodatie en restaurants. Vrouwlief dus lekker zwanger boekjes lezen op het strand, terwijl Sjaak zichzelf lekker afmat met zijn kitesurf setje. Helaas pindakaas ging ik net voor vertrek nog even goed door mijn enkel, waardoor mijn krukken ook meevlogen. Een waggelende ’Pregnosaurieer’ en een ’manke Nelis’ samen op het vliegveld…. Iedereen kreeg acuut medelijden wat resulteerde in overal voorrang en comfortabele zitplekken. Eigenlijk zo gek nog niet..

Ten behoeve van de ’bezigheidstherapie’ zat er ook een stapel vakbladen tussen mijn kite-spullen gepakt. Terwijl ik hoopte op wonderbaarlijk snelle genezing van de enkel, besloot ik mijn tijd te spenderen aan het doorakkeren van de vakbladen. In plaats van nieuwe kitesurf trucjes oefenen, ging ik aan de slag met het sprokkelen van nieuwe ideeën voor ons bedrijf. Uit een stapeltje vakbladen vis je gemakkelijk een mooi rijtje ideeën en aandachtspunten. En een mooi stukje motivatie voor een fris en fruitige start bij terugkomst.

Naast het passief ’jatten’ uit de vakbladen is rondreizen in een vreemd land ook een prima middel voor nieuwe ideeën en inspiratie. Middels een beetje socializen en een gezond portie nieuwsgierigheid val je al snel met je neus in boter. Zo zie ik bij aankomst in Mombassa jongens die langs de straat ijsjes verkopen. De simpele koelbox op wielen zou ideaal zijn voor intern vervoer van stek op Xclusive. Een half uurtje later rijden we ineens meerdere kilometers door een gigantische plantage met duizenden hectare Sisal voor de productie van touw. Wat een geweldig passend concept. Deze plant heeft het blijkbaar prima naar z’n zin in de hitte en droogte. Aan land ook geen gebrek. Afstand naar de haven is minimaal en er is meteen een berg werkgelegenheid in een gebied waar men dit goed kan gebruiken. Dit zet mij meteen aan het denken of ik in tropisch nat Uganda wel helemaal slim bezig ben met een aantal mediterrane gewassen die eigenlijk behoefte hebben aan een droger klimaat.

Een dag later bezoek ik een krabbenkwekerij die gerund wordt door de eigenaar van de kiteschool. De ondernemer zag markt in export van soft shell crab voor toprestaurants in het Midden-Oosten en Afrika. Zo investeert hij nu een paar ton in het ontwikkelen van een broedmachine, zodat hij zijn eigen uitgangsmateriaal kan gaan kweken. De dorpelingen in de mangrove worden vervolgens getraind om de krab vet te mesten in kooitjes in de mangrove. Is de krab groot genoeg dan koopt hij alles weer terug van de dorpelingen en organiseert hij de export naar de restaurants. De perfecte combinatie zoet, zout en stromend water is cruciaal. Fascinerend om te zien hoeveel kennis, kunde, hygiëne, geld en apparatuur is vereist voor deze business. 1 klein foutje en de uitval is 100%. Eigenlijk niet veel anders dan het bewortelen van mijn stekkies in Uganda, alleen wel weer een stapje complexer. Alles moet 100% kloppen anders ga je voor gaas. Een goede reminder.

Vandaag werd ik wakker in een eco-lodge en zit ik aan het ontbijt met allerlei hippies en veganisten die net van start gaan met een cursus permaculture in de moestuin van de lodge. De agronomist die de training geeft is een soort traditionele medicijnman die zelf allerlei natuurlijke en lokale middeltjes inzet voor de plantweerbaarheid tegen zowel insecten als bodemziektes. Dit is nu precies de ‘oldschool kennis’ die wij zo hard nodig hebben voor de ontwikkeling van onze eigen productie in bio control. Daarom hebben we kaartjes uitgewisseld.

Wat mij verder opviel was het feit dat er van de honderden opties maar een handjevol lodges en restaurants floreren. Blijkbaar weten zij zich te onderscheiden op elementen als gastvrijheid, service, vindbaarheid en reputatie. Vast ook doordat zij overtuigend kiezen voor een doelgroep en zich daar aan houden. Want een Luxe lodge met ’n schraal ontbijt, of een Eco Lodge met ‘plofkip’ op je bord, is natuurlijk een echte killer. Voor ons in de stek-business is dit eigenlijk niet anders.

Maar goed voor nu weer even genoeg ideeën opgedaan tijdens de vakantie. De wind steekt op, ik ga m’n kite maar eens oppompen..

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties