De Boomkwekerij Nieuwe mineermot ontdekt

  Nieuwe mineermot ontdekt

  1

  Er is een nieuwe soort mineermot ontdekt. De rups van deze slakkenspoormot maakt gangen in twijgen en blad van populieren. Het is dit jaar de derde nieuwe soort slakkenspoormot die in Nederland is gevonden.

  Phyllocnistis extrematrix, oftewel de peppeltwijgmineermot, heeft een vleugelspanwijdte van 5-8 mm, is witachtig van kleur met gele vlekken en fijne zwarte streepjes.Phyllocnistis extrematrix is goed te herkennen omdat de soort als enige van de slakkenspoormotten meestal een kleine, ovale vlek (zie pijl in de foto) aan de binnenrand van de voorvleugel heeft.

   

  De rupsen maken mineergangen die op een slijmspoor van slakken lijkt. De rups zuigt alleen het sap uit de cellen die zich vervolgens met lucht vullen. Slakkenspoormotten worden meestal herkend aan lange opvallende mijngangen. De peppeltwijgmineermot maakt echter vooral mijnen op de jonge twijgen en het deel op de bladeren is maar kort. Bij oude mijnen is het slakkenspoor vrijwel onzichtbaar, alleen de verse mijnen zijn goed zichtbaar.

  De rups maakt een cocon van de omgeslagen bladrand waar hij binnen een paar weken uitkomt als vlinder. Waarschijnlijk zijn er verschillende generaties per jaar, de vlinders die in de herfst uitkomen overwinteren.

  Dit najaar zijn er in Zuid-Limburg meerdere vondsten gedaan. Ook zijn er mijnen in Schalkwijk (Utrecht) aangetroffen. Phyllocnistis extrematrix is in 1955 beschreven uit de zuidelijke Oeral in Kazachstan en Rusland tegen de Oekraïense grens. De laatste jaren komen er waarnemingen uit Zuid- en Midden-Europa: Spanje, Portugal, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Slowakije en de Krim.

  Bron: Nature Today, foto’s: Frans Cupedo en Erik van Nieukerken

  Ketura Sikken
  Ketura Sikken is sinds 2008 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Zij schrijft voornamelijk over sortiment, gewasbescherming en duurzaamheid.

  1
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  1 Comment authors
  Ruud Hubregtse Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Ruud Hubregtse
  Gast
  Ruud Hubregtse

  Ik heb een vraag betreft dit artikel in juli dit jaar zijn er in onze gemeente 2 populieren ontdekt met dat deze bomen in 2 dagen al zijn blad liet vallen nu zag ik de een mogelijke overeenkomst met dat ik op nog het jonge blad slijm sporen zag zitten ik heb er fotos van zou ze graag sturen of dat het zelf de beeld is