Noem drie eigenschappen van Fusarium…

Bij Xclusive Young Plants doen we goed ons best om onze medewerkers regelmatig bij te spijkeren met de nodige kennis. MPS is dan een mooie richtlijn als het gaat om onze mensen het een en ander te leren over arbeidsrechten, veiligheidsmaatregelen, gezondheid en milieu. Deze Nederlandse standaarden zijn vaak moeilijk te vatten voor onze mensen. Erop blijven hameren en vaak herhalen is de enige manier.

Naast het MPS-handboek, zetten we ook ontwikkelingsorganisaties in voor trainingen over persoonlijke zaken. Veel van onze werknemers hebben niet de kans gehad om na de basisschool verder te leren, dus onderwerpen als geboortebeperking en de schijf van 5, zijn zeker niet altijd gesneden koek. Vandaar dat we in het laagseizoen elk jaar weer duizenden euro’s investeren om ook dat stukje kennis mee te geven aan de werknemers.

Huishoudelijk geweld is voor een aantal vrouwelijk werknemers helaas nog steeds een ’normale zaak’. Mensen die elkaar besmetten met aids komt ook nog veel voor.  We hebben een anoniem aids-medicatieprogramma, maar voorkomen is beter dan genezen natuurlijk. Een deel van onze werkneemsters  zijn alleenstaande moeder, nog geen 25 jaar oud en met al een aantal kinderen. Vandaar dat family-planning ook op het programma staat.

Naast al dit onderwijs over sociale onderwerpen, ben ik nu ook een vakinhoudelijk lesprogramma gestart. Dit test ik met onze mensen van de boomkwekerij-afdeling. Elke vrijdagmiddag stoppen we met het normale werk en gaan we aan de slag met tuinbouwlessen. Soms een stukje theorie, soms een excursie intern naar andere afdelingen. Het zijn onze eigen ervaren managers, die dan met trots hun vakkennis delen. Iedere les wordt begeleid met een hand-out die die ze verzamelen in een mapje; dit is dan meteen studiemateriaal voor later.

Vandaag was het dus zover…  Al onze 45 medewerkers van de afdeling boomkwekerij moesten vandaag examen doen. De module voor oktober/november ging over hygiëne met onderwerpen als schimmels, bacteriën en allerlei hygiëneprotocollen in en rondom het bedrijf. De titel van dit artikel was dus één van die vragen die zijn gesteld. Zouden al uw medewerkers dit antwoord kunnen geven ?

Ik ben erg benieuwd naar de uitslagen.