Nog geen definitieve oplossing stapelen Deense karren

  De gedemonstreerde oplossingen van de sectorale taskforce Deense karren voor het wegnemen van de onaanvaardbare risico’s bij het werken met gestapelde karren kon op 5 december nog niet op een definitieve goedkeuring rekenen van de Inspectie SZW. De inspectiedienst heeft aandachtspunten aangegeven waarmee bij de noodzakelijke doorontwikkeling van de gedemonstreerde oplossingen rekening moet worden gehouden.

  Op 18 december komt de taskforce weer bij elkaar. Op 27 februari 2018 presenteert ze dan de aanpassingen gebaseerd op de aanbevelingen van de Inspectie SZW. Wanneer dan groen licht is, breekt er nog een traject van ontwikkeling aan.

  In de tussentijd benadrukt LTO Glaskracht Nederland het belang van het opvolgen van de tussenmaatregelen voor veilig gebruik Deense karren:

  • controleer aanwezig materiaal op defecten (ongelijke leggers, kapotte staanders etc.)
  • geef instructies over veilig gebruik:
  • rijd alleen op egale vloeren;
  • zie bij stapelen erop toe dat het onderstel op vier staanders steunt;
  • zorg ervoor dat er tijdens het rijden met gestapelde Denen geen medewerkers in de buurt zijn;
  • draag een veiligheidshelm NEN-EN 14052, veiligheidsschoenen (norm EN ISO 20345, minimaal klasse S1) en werkhandschoenen.

  Het beleid dat daar waar er ongevallen zijn of meldingen binnenkomen opgetreden wordt, blijft namelijk van kracht. Op het moment dat de Inspectie SZW bij bedrijfsinspecties gestapelde karren tegenkomt is het belangrijk dat de ondernemer laat merken dat hij de risico’s kent en erkent, de ontwikkelingen volgt en indien er passende oplossing zijn daar gebruik van gaat maken.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties