Tuin en Landschap nieuws Norm PFAS verruimd van 0,8 naar 1,4 microgram per kilo

  Norm PFAS verruimd van 0,8 naar 1,4 microgram per kilo

  1

  De landelijke achtergrondwaarde voor PFAS in landbodem wordt verhoogd van 0,8 naar 1,4 microgram per kilo grond. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven woensdag aan de Tweede Kamer.

  Gebaseerd op nieuwe onderzoeken van RIVM en Deltares komt er op drie fronten meer ruimte. Ten eerste wordt de achtergrondwaarde voor de landbodem verhoogd naar 1,4 micrgram PFAS per kilo grond. Ten tweede verdwijnt het verschil in regels voor toepassing van grond en bagger. Ten derde is er meer ruimte voor het verantwoord toepassen van grond en bagger in diepe plassen. Uitgangspunt is en blijft mens en milieu beschermen en tegelijkertijd de verantwoorde ruimte zoveel mogelijk benutten.

  PFAS niet wegtoveren

  Staatssecretaris Van Veldhoven: „PFAS zit wijdverspreid in onze bodem. Dat kunnen we niet wegtoveren. We kunnen wel op een verantwoorde manier voor mens en milieu meer ruimte bieden aan grondverzetters en baggeraars, en tegelijkertijd zorgen dat de bodem niet verder vervuilt. Zodat we onze omgeving en gezondheid beschermen, en de verantwoorde ruimte voor grond- en baggerwerkzaamheden benutten.”

  Met deze ontwikkelingen is het tijdelijk handelingskader PFAS geactualiseerd, maar nog niet definitief. In het najaar van 2020 wordt nog een aantal onderzoeken door het RIVM en Deltares uitgevoerd, waarna mogelijk aanpassingen volgen. Eind 2020 wordt het concept definitieve handelingskader verwacht. In 2021 wordt het definitieve handelingskader vastgesteld.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  1
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  1 Comment authors
  Karel Thieme Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Karel Thieme
  Gast
  Karel Thieme

  En zo… worden de normen door onze overheid opgerekt/gemanipuleerd en staat onze gezondheid niet op de 1e plaats. In Papendrechts leidingwater zit 21,3 nanogram PFOA/GenX. De huidige Europese/Nederlandse norm voor PFOA/GenX is maximaal 150 nanogram per liter leidingwater. Eind 2018 stelde de EFSA, de Europese voedselveiligheid organisatie gevestigd in Brussel, voor deze norm te verlagen naar maximaal 10 nanogram. Op drie landen na (waaronder Nederland!) steunden alle Europese landen deze aanscherping van de norm. Vanwege de drie landen die bezwaar maakten tegen de aanscherping van de norm werd besloten tot nader onderzoek. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en… Lees verder »