NVWA: Reageer op conceptlijst mogelijke importverbod

De EU wil een importverbod invoeren voor hoog-risico-planten uit derde landen, maar belanghebbenden kunnen daarop nog deze zomer reageren.

Er is vanaf 18 juli namelijk de gebruikelijke EU-stakeholderconsultatie van 30 dagen ingegaan: daarmee biedt de Europese Commissie (EC) belanghebbenden in alle lidstaten de mogelijkheid om te reageren op een voorstel van de EC.

De EC heeft een importverbod voorgesteld van 39 hoog-risico-planten: waarvan uitgangsmateriaal uit landen van buiten de EU wordt geïmporteerd. Dat materiaal kunnen bomen zijn, planten, stekken, maar ook zaden.

Grote gewassen voor de sierteelt

De hoog-risico-planten staan op een conceptlijst van de EC. Daaronder zijn grote gewassen voor de Nederlandse sierteelt: Ficus en Cycas, maar ook Acer, Jasminum, Ligustrum en Lonicera.

Op een speciale bijeenkomst hierover, donderdag 19 juli bij Royal FloraHolland in Aalsmeer, benadrukten de NVWA en diverse vakorganisaties uit de boomkwekerij, bloemisterij en handel, om gebruik te maken van de EU-stakeholderconsultatie. Dat is mogelijk via deze link ’Have your say’ van de EC.

Op 5 of 6 september neemt de EU een indicatief besluit. Op 14 december 2018 moet de EU een definitief besluit hebben genomen.

Lees meer over het mogelijke importverbod in het komende vakblad.

Foto: Arno Engels

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties