NVWA: Voedselbos kan ook negatief effect hebben

Voedselbossen zijn trendy in Nederland, maar de meeste aangeplante soorten zijn uitheems. Verschillende van die soorten kunnen verwilderen en hebben zodoende een negatief effect op de biodiversiteit en het ecosysteem.

Dat blijkt uit het rapport ’Risicobeoordeling van voedselbosbouw als introductieroute voor invasieve plantensoorten’ dat de NVWA heeft gepubliceerd. De risicobeoordeling is uitgevoerd door de Radboud Universiteit bij 14 aangelegde voedselbossen in Nederland.

Meer dan 80% van de aangeplante soorten blijkt uitheems te zijn. Volgens de NVWA en de Radboud Universiteit wordt er bij de keuze van soorten niet of nauwelijks gekeken naar de potentiële effecten van soorten op de biodiversiteit in de omgeving.

In het rapport zijn meerdere soorten genoemd die kunnen verwilderen en daarmee een hoog risico vormen voor de biodiversiteit en het functioneren van het ecosysteem, zoals Caragana arborescens (erwtenboom), Lonicera japonica (Japanse kamperfoelie), Populus alba (witte abeel) en Vaccinium macrocarpon (cranberry).

Deze soorten zijn echter niet alleen in de onderzochte voedselbossen aangeplant, maar ook bijvoorbeeld in (moes)tuinen, arboreta en openbaar groen.

Foto: Shutterstock

guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerdien Griffioen
Gerdien Griffioen
4 jaren geleden

Dit lijkt me een hele wijze constatering. Je weet ook niet wat de invloed van al die exoten is op de wilde bijenstand. Ik vraag me af of je zomaar zoveel niet inheemse struiken en bomen moet aanplanten zonder te weten wat ze invloed daarvan is op het ecosysteem, zowel wat betreft fauna als flora.

Clemens Schriever
Clemens Schriever
4 jaren geleden

Een lastige discussie tussen puriteinen en niet puriteinen. Als we het hebben over echte natuur waar kun je dat vinden in Nederland? Nergens dus, maar wel terreinen die er op lijken. Daarmee begint het al, maar aardappelen,appelen, zoete kersen, peren, tarwe, tomaten, enz. zijn ook allemaal exoten, de meeste tuinplanten ook, moeten we die dan allemaal in de ban doen?

Kees
Kees
4 jaren geleden
Antwoord aan  Clemens Schriever

Nee..!

Kees
Kees
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kees

De vrije natuur gewoon haar gang laten gang,..de natuur zelf heeft schijt aan begrippen zoals exoten..dat bestaat in de natuur helemaal niet,..als men last heeft van bepaalde planten dan gaat men maar lekker schoffelen..!

Joost
Joost
4 jaren geleden

Waar in noedels naam gaat het hier over?
Exoten die in een voedselbos worden gebruikt? Wat dacht men dan van al die hectare maïs, aardappelen en suikerbieten die we in Nederland hebben? En als je invasieve exoten wilt zien kijk eens in de tuinen parken en bossen in Nederland.

Maranke
Maranke
4 jaren geleden

Om bij te dragen aan het (gebrek aan) evenwicht in de lokale planten discussie: https://permies.com/t/41008/dark-side-native-plant-enthusiasm

En nee ik vind niet dat exoten altijd goed zijn of iets dergelijks ongenuanceerds zwart/wits! Tis daarentegen wel zo dat er ook een follow the money kant van het verhaal is, die in de draad die ik hierboven noem wordt belicht.