Ondernemer met snapsnelheid

Sommige kwekers is het gelukt om vanuit het niets een kwekerij op te zetten. Ik heb enkele van dergelijke bedrijven in mijn klantenbestand. Wat ik van hen heb geleerd, is dat ondernemen een kwestie is van snapsnelheid, betrokken passie, kostenbewust bezig zijn en veel uren maken. Nu zou iedereen met groene vingers kunnen denken dat je altijd succesvol bent als kweker met de combinatie van deze ingrediënten. Dat is helaas niet zo, bleek mij recent in de praktijk.

Mij werd een mevrouw met groene vingers voorgesteld die de capaciteiten had van een vechtertje met voldoende snapsnelheid. Met ‘snapsnelheid’ bedoel ik overigens de menselijke capaciteit om zaken snel in beeld te hebben, te kunnen beoordelen op relevantie en deze ook snel, zowel materieel als emotioneel, te kunnen analyseren. De snapsnelheid van ieder mens is verschillend. Mensen met een hoge snapsnelheid kunnen het ver schoppen, is inmiddels mijn ervaring.

Deze mevrouw had naast haar woning grond kunnen pachten. Daarmee had ze haar kwekerij uitgebreid, die ze in haar achtertuin was gestart. So far so good, totdat ze een jaar of tien geleden besloot om in haar achtertuin een kas neer te zetten. Daarvoor was een lening met een vaste rente afgesloten. Vervolgens ging ook voor haar de malaise in de afzet spelen. Ondanks dat ze haar best deed, vertoont het fiscale bedrijfsresultaat al jaren rode cijfers…

Ze snapte dat haar kwekerij met een structureel verlies geen toekomst heeft. Zodoende liet ze de gepachte grond voorlopig ongebruikt. Door het negatieve resultaat kwam ze recent in beeld bij de Belastingdienst. Die vindt dat zij wellicht geen onderneming meer drijft. Het kan namelijk in redelijkheid niet meer worden verwacht dat zij nog winst zal behalen.

Desondanks heeft de inspecteur voorgesteld dat zij haar ondernemingsactiviteit fiscaal moet staken indien ze binnen drie jaar geen winst gaat maken. Om dat te bereiken, heeft ze een ondernemingsplan gemaakt. Inmiddels wil de verpachter echter zelf de grond weer voor zijn bedrijf gaan gebruiken. Hij wil de pachtovereenkomst laten beëindigen. Daarvoor is het argument dat een activiteit met een structureel verlies voor de pachtwetgeving niet als bedrijfsmatige landbouw wordt aangemerkt.

U hebt ongetwijfeld de snapsnelheid om te begrijpen dat deze kwekerij in grote problemen zit.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties