Onderzoek: Groenere voortuin vermindert stress

Een paar planten in een kale voortuin zorgen voor net zoveel stressvermindering als acht wekelijkse mindfulness-sessies. Dat blijkt uit een meerjarig wetenschappelijk onderzoek dat de Royal Horticultural Society (RHS) heeft uitgevoerd met drie universiteiten.

Het onderzoek heeft vier jaar geduurd en vond plaats bij 42 bewoners van achtergestelde straten in Salford, Manchester, met kale voortuinen. De bewoners kregen een boom (Juniperus of Amelanchier), een heester (Azalea), een klimplant (Clematis), kruidachtige planten (lavendel en rozemarijn), bloembollen (narcissen, krokussen en sneeuwklokjes) en perkplanten (Petunia en viooltjes) om twee containers mee te beplanten.

Concentraties stresshormoon meten

Onderzoekers van de drie universiteiten (Sheffield, Westminster en Virginia) hebben bij bewoners vervolgens de concentraties aan cortisol gemeten, het hormoon dat vrijkomt bij stress. Voordat het onderzoek begon, had 24% van de bewoners gezonde concentraties aan cortisol.

In de loop van het jaar na de aanplant steeg dit naar 53% van de bewoners. Na de aanplant daalde het stressniveau dat de bewoners ervaren, met 6%. Verder zei 52% van de bewoners dat de voortuin hielp om gelukkiger te zijn, 40% zei dat die hielp om meer ontspannen te zijn. 26% voelde zich door de aanplant dichter bij de natuur.

De RHS hoopt dat dit onderzoek meer mensen inspireert om meer planten in voortuinen te zetten en daarmee buurten te vergroenen.

Foto: RHS

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties