Onderzoek naar resistente essen in volle gang

De landelijke zoektocht naar resistente essen heeft inmiddels meer dan 1.500 nieuwe boompjes voor onderzoek door het CGN opgeleverd.

Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) was vorig jaar juni de zoektocht via Essentaksterfte.nu gestart. Iedereen kan hierop de mate van aantasting door essentaksterfte melden, maar ook als er gezonde essen worden aangetroffen.

Via de site zijn inmiddels 155 essen verzameld die mogelijk resistent zijn, zo meldt Nature Today. Vorige en deze zomer heeft boomkweker Adriaan Schalk twijgen van deze bomen op onderstammen gezet. Totaal zijn nu 136 van de 155 verzamelde essen vermeerderd.

De veredelingen worden kunstmatig besmet met de ziekte. Rond deze tijd testen onderzoekers van het CGN de eerste bomen op hun resistentie.

Minimaal 200 gezonde essen nodig

Het CGN wil minimaal 200 gezonde essen verzamelen, om een hoge genetische diversiteit te kunnen waarborgen. Dat is volgens de onderzoekers essentieel voor essen om bestand te blijven tegen de ziekte en klimaatverandering. Meldingen kunnen daarom nog steeds worden gedaan via Essentaksterfte.nu.

Foto’s: Leo Goudzwaard, Paul Copini

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties