De Boomkwekerij Nieuws Hoe Xylella mogelijk te stoppen is

Hoe Xylella mogelijk te stoppen is

0

Italiaanse onderzoekers denken dat Xylella misschien te stoppen is met preventieve groene barrières voor de vector.

De onderzoekers hebben de afgelopen twee jaar de voedselvoorkeuren van Philaenus spumarius bestudeerd, het spuugbeestje dat meest verantwoordelijk wordt gehouden voor de verspreiding van Xylella in Zuid-Italiaanse olijfgaarden. Een verslag van de studie is gepubliceerd in Environmental Science and Pollution Research.

Uit de studie blijkt dat Philaenus spumarius een duidelijke voorkeur heeft voor twee kruidachtige planten: Foeniculum vulgare (venkel) en Galium album (glad walstro). De onderzoekers suggereren nu dat groene barrières bestaand uit die planten, de vector mogelijk weg kan houden van olijfbomen of andere Xylella-waardplanten.

Bekijk dit eerdere filmpje van EFSA over het verzamelen van vectorgegevens ten behoeve van Xylella-onderzoek:

Eerder was in Italiaans onderzoek ontdekt dat Philaenus spumarius kan worden opgegeten door een roofwants (Zelus renardii). Deze vorm van biologische bestrijding zou nog nader onderzocht worden.

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar