’Ongelooflijk, zoveel verschillende magnolia’s’

Lottumse boomkwekerijen maakten veel indruk op de International Plant Propagators Society die de bedrijven bezocht.

Rond de 80 IPPS-leden begonnen maandag in Lottum hun allereerste studietour ooit door de Nederlandse sierteelt. Onder hen zijn kwekers, onderzoekers en studenten uit onder andere Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, India, Engeland en Denemarken.

In Lottum zijn bezoeken gebracht aan Rötjes Young Plants, Boomkwekerij Piet Vergeldt en Lakei Boomkwekerijen.

Stekbedrijf spant de kroon

De leden hadden al vaker stekbedrijven gezien, maar Rötjes spant wat hen betreft de kroon qua efficiëntie en kwaliteit van het vermeerderingsproces. De broers Tobias en Bernd Rötjes bleven er nuchter onder. „We verbeteren continu onze kwaliteit; het kan altijd beter.”

De IPPS-leden, doorgaans sortimentskenners, vielen bij Piet Vergeldt stil na het zien van het enorme sortiment Magnolia-soorten. „Ik ken er maar zes; dit is ongelooflijk hier”, reageerde een Iers lid.

Bij Lakei was men onder de indruk van de specialisatie in seringen en rozen in pot. Vanwege de bloei trokken de rozen vanzelf veel aandacht, maar bij de seringen ook het uniforme gewas. „Hoe krijgen ze die allemaal zo strak?”, vroeg een Amerikaans lid zich af.

Hele week in Nederland

IPPS toert de hele week door Nederland, tussendoor is er een conferentie in Avifauna (Alphen aan den Rijn) over allerlei teelttechnische onderwerpen. Doel van IPPS is kennis opdoen en uitwisselen.

Foto’s: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties