De Boomkwekerij Markt Ook Kazachstan zoekt Nederlandse vruchtbomen

Ook Kazachstan zoekt Nederlandse vruchtbomen

0

Naast Rusland is ook Kazachstan op zoek naar Nederlands uitgangsmateriaal voor de regionale fruitteelt.

Dat meldt Agroberichten Buitenland. De landbouwraad van Rusland en Kazachstan merkte tijdens reizen en gesprekken met regionale autoriteiten, dat er een groeiende vraag is naar uitgangsmateriaal voor de productie van vooral appels, peren en blauwe bessen.

Beide landen willen hun economie verbreden om minder afhankelijk te worden van de olie- en gasindustrie. Doel is de import van agrarische producten te vervangen door eigen productie.

Met name Rusland is al langer bezig om de eigen fruitteelt uit te breiden. Het areaal is al gestegen van 507.000 ha in 2012 naar 517.000 ha in 2016.

Export kan volgens de landbouwraad in principe starten, als de Russische fytosanitaire dienst Rosselkhoznadzor tijdens kwekerij-inspecties in Nederland geen schadelijke organismen heeft geconstateerd.

Afgelopen najaar hadden reeds acht Nederlandse boomkwekerijen toestemming gekregen om vruchtbomen, en ook laanbomen, naar Rusland te mogen exporteren.

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar