’Ook tuincentra bewust van Xylella’

Tuincentra lijken op de hoogte te zijn van het Xylella-risico dat import uit Zuid-Europa met zich meebrengt.

Dat blijkt althans uit een belronde langs Nederlandse tuincentra die nu, in de aanloop naar de paasverkoop, onder andere mediterraan sortiment aanbieden.

Kees Gommers jr van BTC-Retail, die inkoopt voor tuincentra van De Bosrand, TuinWereld en Coppelmans, weet wat het Xylella-risico inhoudt. Tuinbranche Nederland heeft hem daarover geïnformeerd, zegt hij. „En het is aangekaart toen we met collega’s op reis gingen om in te kopen.”

De Bosrand heeft tevens groothandel. Die koopt behalve via BTC-Retail ook via andere kanalen planten uit Zuid-Europa in. „We zijn ons absoluut bewust van Xylella”, zegt Jim van Haaster van De Bosrand Groep. „We zitten ook iedere dag in Aalsmeer. Als daar zich iets zou voordoen, hoor je dat binnen 24 uur.”

Volgens Van Haaster moeten tuincentra, net als andere bedrijven, wel alert zijn op Xylella. In elk geval op de bron van waardplanten. „Dat staat op het plantenpaspoort.”

’Ook gecontroleerd door Naktuinbouw’

Onder kwekers wordt getwijfeld of alle tuincentra die Zuid-Europees sortiment verhandelen, zich wel bewust zijn van Xylella. „Dat weet iedereen toch?”, reageert een importeur die aan particulieren verkoopt. „Dan mag je toch veronderstellen dat iedereen ermee bezig is? We worden ook gecontroleerd door Naktuinbouw.”

’Xylella zegt mij niets’

De bedrijfsleider van een tuincentrum dat een hoge omloopsnelheid heeft en lavendel voor €1,95 en olijfbomen voor €399 verkoopt: „Xylella? Zegt mij niets. Import uit Zuid-Europa doen we via een handelsbedrijf. Ja? Nu ga ik weer verder.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties