Open dag Delphy druk bezocht

De Open dag op de nieuwe onderzoekslocatie van Delphy aan de Dijkgraafweg in Hazerswoude-Dorp werd afgelopen vrijdag goed bezocht. In verband met corona moesten geïnteresseerden zich vooraf aanmelden voor een van de tijdblokken en werden de rondleidingen in kleine groepjes gegeven.

Van alle onderzoeken waren er acht uitgelicht. Zo was er aandacht voor bemestingsproeven, de toepassing van verschillende vormen van compost (mulchen en doorwerken) in de vollegrond, onkruidbestrijding in Tagetes, gewasbeschermingsproeven (bijvoorbeeld meeldauw) en onderwerpen rondom water vanuit het project Boomkwekers Weten van Water.

Blijven verbeteren

Haifa laat al jaren onderzoek doen door Delphy naar het verbeteren van de bemestingsstrategie in de boomkwekerij. Dit jaar heeft de producent van gecoate meststoffen onderzoek laten doen naar verschillende samengestelde coatings. In de samenstelling zijn er aanpassingen gedaan ten aanzien van de vorm waarin de mest wordt gegeven zoals bijvoorbeeld de keuze voor een sulfaat of nitraat en de toevoeging van verschillende chelaten. Uit de proef blijft dat dergelijke keuzes daadwerkelijk voor verschil in groei zorgen. Adviseurs van Haifa verwachten dan ook dat dit op termijn zal resulteren in een aanpassingen van de samenstelling van de meststoffen.

Daarnaast is Haifa bezig met onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om gunstige bacteriën mee te geven aan de coating.

Alternatieven mosbestrijding

Door het verdwijnen van Mogeton wordt er gezocht naar alternatieven. Delphy heeft samen met een containerkweker gekeken naar de mogelijkheid die afdekmaterialen in de stekteelt biedt. Afdekken lijkt een goed alternatief. De afdeklaag moet rond de 1 cm dik zijn om voldoende effectief te zijn en niet over de rand van de pot liggen om overgroei van wortels te voorkomen. Afdekmateriaal wat een droge bovenlaag geeft, werken beter dan vochtiger afdekmaterialen. Houtvezel en vermiculite laten een goede werking zien. Kokosvezel en kurk blijven relatief vochtiger waardoor mossporen eerder kans zien te kiemen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties