Hollandse boterham met kaas en een meerval uit het Moeras…

Soms heb ik wel is het idee dat ik op 1 dag in drie verschillende werelden leef:  Zo heb ik klanten, familie en vrienden in Nederland. Mijn werk op een farm midden in de bushbush van Uganda. Maar ook mijn leventje in de hippe hoofdstad Kampala. Dit is soms een vermoeiende zaak, maar het zet je ook aan het denken. Het maakt je creatief en het is nooit saai.

Zo start ik normaal mijn dagen op de farm: Stipt 6 uur in de morgen maak ik de dagplanning voor mijn supervisors en een lekker ambitieuze to do list voor mijzelf. De Hanen,  geiten en vogels zijn in de vroege morgen erg actief.  Het is lekker fris en de eerste boertjes struinen al voorbij ons kantoor. Iedereen zegt goede morgen, met meteen een stralende glimlach vol witte tanden. Een mooie laagje mist over het moeras, de zon komt knal oranje op en de dag kan beginnen. Het is bijna een sprookje.

Vandaag moest ik echter in Kampala zijn om mijn paspoort te verlengen op de Ambassade. De kerk, het verkeer en de moskee zijn hier de lawaaimakers in de vroege morgen. Geen boertjes met kaplaarzen, maar mannen ik pak, files en uitlaatgassen. Wel is er de mogelijkheid voor een lekkere verse boterham met kaas en een bakkie koffie op het terrasje van de bakkerij. In de bush moet je het doen met een ei en een zakje pinda’s.

Ik heb via de website een afspraak gemaakt op de Nederlandse ambassade. Men weet waarvoor ik kom en alles is dus al tot in de puntjes voorbereid. Binnen een paar minuten kan ik weg en is alles geregeld. Bij  veel ander ekantoren in Uganda kun je dat mooi op je buik schrijven en mag je de hele dag van loketje naar loketje.

M’n broertje uit Nederland stuurt een foto via WhatsApp van een rijtje ‘hobby vissers’ in de kou, die voor de lol aan het vissen zijn bij een wak. Toevallig zijn onze jongens vandaag het bassin aan het legen en vangen honderden kilo’s tilapia en meerval. Het personeel staat letterlijk te dringen om de vis in ontvangst te nemen. Visjes teruggooien, zoals de sportvisser in Nederland, dat zal hier dus nooit gebeuren.

Terwijl mijn klanten in Nederland vorst hebben, maak ik mij druk over de warmte en de hoge instraling. Terwijl mijn vriendin in Kampala lekker naar de sportschool gaat voor een lesje Zumba, duik ik op de farm mijn bed in. Want hier in de bush gaat het licht uit om een uur of 9. Jeetje wat een contrasten weer vandaag; het blijft fascinerend.

Groet uit Uganda.

Sjaak

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties