Hortipoint Oprecht opgelucht

  Oprecht opgelucht

  0

  Ik wens je veel gezondheid toe! Veel telefoontjes, videogesprekken en mails worden – terecht – zo afgesloten. Ik kan dit uiteraard alleen maar onderschrijven. Gezondheid is een bijzonder groot goed. Dat heb ik zelf de afgelopen dagen mogen ervaren.

  Eind maart heb ik helaas sluimerende klachten gekregen die sterk zijn toegenomen met als gevolg dat ik zondag 5 april bij de huisartsenpraktijk zat voor nader onderzoek. “Voorlopige diagnose Corona, er wordt niet getest, maar u heeft alle schijn tegen”, was de reactie van de niet herkenbare arts in beschermende kleding. Vanaf dat moment kreeg ik het gevoel in een slechte film te zijn beland waarbij je zelf de hoofdrol speelt. Wat mij betreft geen Oscar-waardige rol, maar dat terzijde. De dagen erna ben ik nog zieker geworden maar is er gelukkig ook herstel opgetreden. Op het moment dat ik deze column schrijf ben ik klachtenvrij, neemt de longinhoud weer toe en hoop ik me dit weekend weer onder de mensen te kunnen begeven. Ik neem daarin ruim de quarantainevoorschriften van het RIVM in acht, je wil tenslotte een ander niet in verlegenheid brengen.

  In de kern ben ik gelukkig gezond, een paar pondjes te zwaar, maar blijkbaar fit genoeg om erdoorheen te komen. Dat voorrecht is niet iedereen gegeven. Terugkijkend was het een heftige periode. Corona is een niet te onderschatten sluipmoordenaar. Gezondheid is het grootste goed dat je als mens kan bezitten. Goed ziek zijn maakt je weer even nederig, maar mij ook dankbaar wanneer je mag herstellen.

  Nu zult u denken, waarom vertel je ons dit? Ik ben oprecht opgelucht dat ik mijn gezondheid weer terug mocht krijgen, ik neem de vrijheid om dit met u te delen. Mijn begrip voor de vervelende maatregelen en de lastige afwegingen voor zorgverleners is zonder meer toegenomen. Er gloort toekomst na echt goed beroerd te zijn geweest. Nu gaat iedere vergelijking mank wanneer je persoonlijke gezondheid wil vergelijken met de financiële gezondheid van een bedrijf, maar er is toch een bescheiden overeenkomst. Woensdagavond kwam het bericht vrij van het lang verwachte noodfonds. Ik vermoed voor velen een opluchting. Wie weet biedt de nadere uitwerking van het noodfonds u als ondernemer weer perspectief op een financieel gezond bedrijf. Ik wens het u van harte toe. Het blijft spannend hoe de uitwerking eruit ziet, maar de eerste geluiden zijn positief. Op het moment dat ik dit schrijf gaan meer en meer landen de maatregelen versoepelen en gaan bloemisten en tuincentra op meerdere plekken weer open. Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar vermoed dat veel consumenten nu ze thuis zitten, graag iets bloeiends of groen in huis of tuin willen hebben. Ook hier gloort er weer hoop. Opnieuw een opluchting, want dan komen markten weer in beweging.

  Mijn conclusie deze maand: Corona is zeer impactvol voor de mens en het prachtige sierteeltcluster. Maar na de pijn is er opluchting. Ik wens u veel gezondheid toe!

  Arne Bac
  Arne Bac is sectorspecialist tuinbouw bij Rabobank Nederland

  Reageer op dit artikel

  avatar