Over vijf jaar helft sierteeltareaal belicht met led

  Fabrikant Signify verwacht dat over vijf jaar ruim de helft van het Nederlandse areaal sierteelt onder glas wordt belicht met led, zowel hybride als full-led. Volgens een schatting van deze fabrikant is nu 10% van het areaal belicht met leds, waarvan het grootste deel in combinatie met hogedruknatriumlampen (SON-T).

  Jaarlijks wordt ongeveer 400 ha SON-T-verlichting in kassen vervangen. Het ministerie van LNV schat dat ongeveer een kwart hiervan omgezet kan worden in full spectrum ledverlichting, waardoor 35% van de energiebehoefte kan worden gereduceerd. Het vervangen van 100 ha levert ongeveer 25 kiloton CO2-reductie op.

  In de toekomst zal ledlicht waarschijnlijk SON-T verdringen als lichtbron in de kas. De overheid stuurt in die richting met de nieuwe EG-subsidie en er wordt veel onderzoek gedaan naar full led. Als led straks de enige bron van groeilicht is, dan wordt het lichtspectrum een stuk belangrijker dan in de huidige hybride systemen.

  Aan welke eisen moet belichting met full led voldoen? Hoe belangrijk zijn lichtkleuren als groen, wit en verrood? Lees het in Bloemisterij 42 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

  Full led in de onderzoekskas van Delphy in Bleiswijk
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties