Overheid steekt geld in drones en robots

Het ministerie van Economische Zaken zet samen met het bedrijfsleven een proeftuin op om precisietechnieken door te ontwikkelen voor de land- en tuinbouw.

Staatssecretaris Van Dam kondigde maandag, tijdens een werkbezoek aan Bunnik Plants, de komst van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw aan. EZ stelt hiervoor €2 miljoen beschikbaar en verwacht dat het bedrijfsleven de komende vier jaar €8 miljoen erin steekt.

Waar de proeftuin komt is niet bekend, maar zeker is wel dat er de nieuwste drones, robots en sensingtechnieken worden getest op bruikbaarheid voor bedrijven. „Om internationaal koploper te blijven in agri & food is het belangrijk om fors te investeren in innovatie”, aldus Van Dam.

De proeftuin start met een ontwerpstudie die in kaart brengt welke experimenteerruimten er al zijn in Nederland: op het land, in kassen en in stallen. Voor de zomer moet deze studie de eerste resultaten opleveren.

In de kas van Bunnik Plants demonstreerden luchtvaarttechniekstudenten een drone die gewasinspecties uitvoert (film: collegablad Bloemisterij). Dat deden zij afgelopen oktober ook op het symposium ’Drones in de kwekerij!’ georganiseerd door dit vakblad bij Batouwe Boomkwekerijen.