PPO Fruit: ‘Spuiten tegen zomerse bladval is te optimaliseren’

Het spuiten van Rovral kan vroegtijdige bladval in appelbomen voorkomen, maar het optimale spuitmoment is nog niet duidelijk geworden in onderzoek door PPO Fruit. Dat meldde onderzoeker Peter Frans de Jong op de jaarvergadering van de LTO-Cultuurgroep voor fruitgewassen.

Uit praktijkonderzoek in 2010 bleek reeds dat vroegtijdige bladval, wat in de zomer met name bij ’Golden Delicious’ en mutanten kan optreden, wordt veroorzaakt door Alternaria alternata. Deze schimmel komt algemeen voor en is ook gevonden in vergelijkbaar onderzoek in Australië, aldus De Jong.

In 2011 en 2012 zijn proefbomen daarom bespoten met Rovral. Acht keer spuiten leverde een goed resultaat op, maar dat was ook het geval na twee keer spuiten. „Wij denken dat de bestrijding geoptimaliseerd kan worden”, aldus De Jong. „Daarvoor is wel aanvullend onderzoek nodig.”

Het onderzoek was gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Door het verdwijnen van het PT (per 1 januari 2014) zullen kwekers echter naar andere collectieve financiering moeten zoeken, benadrukte cultuurgroepvoorzitter Pieter van Rijn op de jaarvergadering.

Foto: PPO Fruit