De Boomkwekerij Pietertjes

Pietertjes

0

‘Gooien! Sneller, Arjen staat vrij!’ Het ventje probeert snel de bal op te rapen, maar in zijn haast laat ie de bal vallen.

‘Hey, Jetro, die bal moet goed zijn! Nu is de kans weer verkeken.’ Met een zucht draait de al helemaal grijs geworden coach zich om en struint terug naar de bank. ‘Hadden we Pietertje nog maar, zegt hij tegen zijn assistent, zelfs die was nog beter.’ De linksachter zucht en kijkt zenuwachtig de dug-out in.

Maar je zal het maar moeten doen, de linksback uithangen. En dan ook nog bij zo’n aanvallend team als het Nederlands elftal. Sta je de hele tijd precies voor de neus van de bondscoach.

‘Aannemen, spelen, speeluhh, open draaien, sneller Jetro, dat moet sneller!’ Als ik mijn personeel zo zou coachen, lopen ze na een halve dag gillend naar huis. ‘Vier stekken in een potje! Iets meer naar links steken die stek, nieuwe bak pakken, nieuwe bak pakkuhh!’ ‘Hehe, goedzo Pietertje.’

Nee, het is echt de meest ondankbare plek op het veld, dat linksachter. Een beetje zoals degene die de potten wegzet op het containerveld. Als die het niet kan bijhouden, moet de potmachine stil, en gaat iedereen een beetje staan te mopperen dat hij niet opschiet.  Of die gast op die heftruck, die niet ziet dat er weer een vracht potgrond in die bak moet. Weer even stilstaan. En mopperen.

Waarschijnlijk gaat het in de jeugd als linksback al mis, als de grensrechter nog een iets te fanatieke ouder is, die hem of haar helemaal dood commandeert met opdrachten. Niks eigen initiatief, luisteren zal je, inschuiven, inpassen, diepe bal, hoek in. En dan heb je ook nog de pech dat de rechtsbuiten van de tegenstander vaak het snelste en beste mannetje van het team is.

Het wordt zwaar onderschat hoor, dat linksachteren, het zijn vaak de Pietertjes, de kneusjes die daar worden gedropt. Dus Bert! Het moeten mannen zijn die daar spelen, baasjes. Want als de potmachine draait, wil ik geen Pietertjes aan het einde hebben staan. Of nog erger. Nee, mannen moeten het zijn. Mannen met baarden. Dan hebben we kans om Europees kampioen te worden. En komt dat containerveld ook op tijd vol.