Plannen voor 50 miljard bomen in Midden-Oosten

Kroonprins Mohammed Bin Salman van Saoedi-Arabië wil vóór 2030 10 miljard bomen in zijn land hebben geplant. In de hele regio moeten het er nog meer worden: 50 miljard.

Als het lukt om met het ‘Groene Midden-Oosten-plan’ in het hele Midden-Oosten in totaal 50 miljard bomen te planten, zou dit het grootste herbebossingsinitiatief op aarde tot nu toe zijn.

Ruim 30 bomen per seconde

De grote aantallen in relatief korte tijd roepen wel de vraag op of dit haalbaar is. Nog dit decennium in Saoedi-Arabië 10 miljard bomen planten, zou betekenen dat er ruim 30 bomen per seconde de grond in moeten.

Ook water is een groot probleem. Saoedi-Arabië telt gemiddeld maar 20 dagen met regen per jaar. In Nederland zijn dit er gemiddeld 186. Diep in de grond is wel water te vinden, maar deze voorraad wordt niet aangevuld en is dus eindig.

Bomen planten onder extreme omstandigheden is wel mogelijk. Een hulpmiddel is bijvoorbeeld de Waterboxx en zijn afbreekbare broertje de Greenboxx. Dit zijn speciale bakken die regenwater opvangen en verdamping door de zon voorkomen, waardoor bomen beter aanslaan.

Gevraagd: heel veel bomen

Grote vraag blijft wel waar de miljarden bomen vandaan moeten komen. Het probleem van het bomentekort voor de institutionele markt speelt ook in Nederland. De Boomkwekerij besteedde hier eerder al uitgebreid aandacht aan.

Meer informatie:

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties