Plantion past regels van Kwaliteit en Regelmaat aan

  Plantion past onder andere naar aanleiding van de algemene ledenvergadering – waar leden kritiek uitten op de veilvolgorde – de regels van Kwaliteit en Regelmaat aan. Een van de belangrijkste verandering is dat aanvoerders niet langer 15 veildagen achtereen een product hoeven te veilen om in de voorste opstelgroep te komen. Dit wordt vijf dagen.

  Op de algemene ledenvergadering, die in juni plaatsvond, hadden leden van de veiling in Ede veel kritiek op de veilvolgorde op Plantion. De veilvolgorde wordt bepaald door de criteria kwaliteit en regelmaat. Telers die producten van goede kwaliteit volgens een bepaalde regelmaat aanvoeren komen vooraan in het veilproces in de opstelgroep Kwaliteit en Regelmaat. De rest komt in een tweede opstelgroep. Aanvullende handel – bloemen en planten die overgeveild worden – komen achteraan.

  Niet alle leden konden zich in de regels voor Kwaliteit en Regelmaat vinden. Het Vakblad voor de Bloemisterij deed hier uitgebreid verslag van. Dat artikel lees je hier. Na overleg met de stuur- en werkgroep voert Plantion daarom een aantal wijzigingen door. In de stuurgroep zijn de kwekers vertegenwoordigd. In de werkgroep zitten alleen medewerkers van Plantion. De wijzigingen gaan maandag a.s. in.

  5 in plaats van 15 dagen

  Een van de nieuwe regels is dat aanvoerders die starten met een product (productgroepniveau) vanaf veildag 2 in de eerste opstelgroep Kwaliteit en Regelmaat (KR) staan. Dit was vanaf veildag 1. Veilen zij een dag niet dan moet het product vijf dagen (was vijftien dagen) op rij geveild worden alvorens het weer in KR wordt opgesteld.

  Leden van Plantion zonder ontheffing –  dus zonder de mogelijkheid om elders te veilen – staan wel vanaf dag 1 in Kwaliteit en Regelmaat (KR) en blijven ook in KR als zij één of meerdere dagen overslaan. Zij zetten immers al hun producten op Plantion af. Uitzondering is de correctie op kwaliteit door de keurmeester, hiervoor geldt voor alle aanvoerders dezelfde regelgeving.

  Na vijf veildagen niet veilen wordt een product weer gezien als nieuw. Als een kweker, die ontheffing heeft om op andere veiling en te veilen, het product weer gaat aanvoeren wordt het vanaf de tweede aaneengesloten veildag weer opgesteld in Kwaliteit en Regelmaat.

  Kwaliteit

  Een andere verandering is dat als meer dan 5% van het aantal aangevoerde partijen gemeten over de laatste vijf veildagen door de keurmeester wordt gecorrigeerd met betrekking tot kwaliteit, het product de volgende veildag niet in KR zal worden opgesteld. Dit blijft zo totdat het gemeten keurpercentage van het aantal partijen over vijf dagen onder de 5% zakt of tot dat 5 dagen zonder keuraanpassingen zijn verstreken.

  Plantion voerde vorig jaar Kwaliteit en Regelmaat in. Dit dient in hoofdzaak voor het behoud en versterken van de veilingklok voor de toekomst, waardoor continuïteit van de marktplaats gewaarborgd blijft. Tevens is Kwaliteit en Regelmaat er op gericht om aanvoerders die elke dag op productgroep niveau veilen een goede positie in de veilgroepen te geven. Deze producten worden vooraan in de veilgroepen geveild. Dit geeft hen met die producten waarmee zij dagelijks voor de klok komen een voordeel in veiltijd ten opzichte van producten die minder regelmatig worden aangevoerd.

  In de toekomst kijkt Plantion mogelijk naar minimale kwaliteit om in Kwaliteit en Regelmaat aan te voeren, op basis van objectieve normen, zoals minimaal gewicht, minimaal aantal knoppen, minimaal aantal takken, etc. Dit zal altijd plaatsvinden in nauw overleg met kwekers van de betreffende producten.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties