Porselein

Mijn telefoon piept als ik ’s morgens mijn internet aanzet. ’Gefeliciteerd Coen!’ Verbaasd kijk ik op mijn scherm. Ik schrik me een hoedje want wat ben ik vergeten? Is mijn dochter jarig? Een van mijn bonuskinderen? Hoe lang heb ik eigenlijk ook al weer verkering? Met een onbestemd gevoel loop ik de douche in, misschien dat een frisse plons water uitsluitsel kan brengen.

Als ik terugkom zie ik nog meer felicitaties. Een stuk of tien. ’Gefeliciteerd met uw jubileum’. Nondeknetter, ik voel aankomen dat ik zal moeten trakteren. En we eten al een paar weken elke pauze gebak omdat geen enkele examenkandidaat die hier werkt is gezakt. En nu zal ik er dan ook aan moeten geloven. Ik peins nog effe verder… een jubileum dus.

Ik kijk nog eens op mijn telefoon en zie dat de berichten verstuurd zijn via LinkedIn. Ideaal, zo’n social site. De belangrijkste reden voor mij om bijvoorbeeld Facebook nog aan te houden is dat ik dan wat minder verjaardagen vergeet. WhatsApp-groepen zijn daar ook briljant voor trouwens. Ik log in en dan zie ik het. Mijn bedrijfje bestaat al 20 jaar. Mijn porseleinen jubileum is een feit. Ik zie trouwens ook dat ik 7 jaar columnist ben hier, dus die 7 vette jaren zullen dan nu wel aanbreken toch?

Maar 20 jaar, man, ik weet mijn eerste karretje nog dat ik verkocht. Aan Hermé van Sionsplant. Bestaat dat nog eigenlijk? Wat was ik trots, 48 x 16 stuks, meermalig fust, op transport met Te Baerts, eerste veilingbrief eraan. Ik zie hem hier nog vertrekken. Ik blonk nog harder dan die plantjes. Er zijn er naderhand wel weggedaan die minder van kwaliteit waren, eerlijk is eerlijk. En gelukkig ook veel die nog net ietsje mooier waren.

20 jaar heb ik alle doemscenario’s en trendwatchers genegeerd, mijn verstand gebruikt en mijn eigen keuzes gemaakt. Met één gedachte als centraal motto: het gaat er niet om hoe lang al, maar om hoe lang nog. En als ik nu de kwekerij in loop en zie hoe strak het staat, dan wordt de toekomst een feestje. Komen mooie jaren aan, van porselein naar opaal, brons, beryl en via satijn naar een zilveren jubileum. Kom maar op!

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties