’Positie tuinplantenklok is niet achteruit gegaan’

Na een ’heftige’ periode ligt de tuinplantenaanvoer in stuks bij Royal FloraHolland tot half september 19% achter op vorig jaar. Toch zien veilingmeester Jeroen van Sprang en manager klok Arie Bezemer dat de positie van de tuinplantenklok nu weer stabiliseert. De reden? „De prijzen voor onze kwekers zijn heel goed.”

De plantenklok zit in een transitie. Op niet al te lange termijn komen planten niet meer fysiek voor de klok en vervolgens wordt beeldveilen ingevoerd als opmaat naar landelijk veilen.

Steven van Schilfgaarde, directeur van Royal FloraHolland, zei onlangs dat de klok dit jaar versnelt inlevert ten opzichte van directe handel. Corona heeft volgens hem de al bestaande trend versneld en heeft tot half september geleid tot gemiddeld 10% minder aanvoer van bloemen en planten voor de klokken ten opzichte van een jaar geleden.

’Niet het einde van de klok’

Veilingmeester Jeroen van Sprang en Teammanager Commerciële Operatie Planten Arie Bezemer herkennen het beeld dat hun directeur schetst ook bij tuinplanten. De aanvoer in stuks blijft tot half september 19% achter op vorig jaar. En ja, het afschaffen van de fysieke klok is nog een kwestie van tijd. Maar dit betekent volgens hen niet het einde; zij schetsen een positief toekomstscenario voor de plantenklok.

Jeroen van Sprang (links) en Arie Bezemer schetsen een positief toekomstscenario voor de plantenklok. (foto: Ron Barendse, locatie: Plantenklok, Royal FloraHolland in Naaldwijk)

Lees in De Boomkwekerij 21 het hele interview met Van Sprang en Bezemer. Over de dag in maart dat er 300.000 planten doordraaiden, de schaarste die volgde en over halflege tribunes. De Boomkwekerij 21 ligt vanaf 9 oktober bij abonnees op de mat. Of lees het interview in ons digitale magazine

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties