Proeven potanthurium: trips lastig biologisch te bestrijden

  In de demokassen fossielvrije teelt bij Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn drie teelten van potanthurium doorlopen. Het bleek lastig om de trips volledig biologisch te bestrijden, omdat in de zomer voornamelijk pepertrips werd aangetroffen. Dat meldt Kas als Energiebron. 

  Tussen april en september (2019 en 2020) heeft de eerste en de derde teelt plaatsgevonden, onbelicht. De tweede teelt is uitgevoerd in de winter 2019-2020, met 200µmol ledbelichting.

  Explosie anthuriumtrips
  Het doel om de gewasgezondheid volledig biologisch te handhaven, is in de tweede zomerteelt onmogelijk gebleken. Ondanks zorgvuldige ingangscontrole van de planten (geen adulten of larven van trips gevonden), deed zich kort na de start, in week 17, een ware explosie van anthuriumtrips voor (tot 20 larven per blad). Ook een andere, invasieve trips soort (pepertrips), is op het gewas gevonden.

  WUR-onderzoeker Nieves Garcia geeft aan dat het door de trips niet gelukt is om volledig emissievrij van gewasbeschermingsmiddelen te telen. „De pepertrips troffen we vooral in de zomer aan. Noodgedwongen hebben we daarom gekozen voor de chemische aanpak. Dit maakt de biologische luisbestrijding moeizaam, maar onze onderzoekers hebben doorgezet met naast de gangbare galmuggen en sluipwespen, nieuwe kansrijke bestrijders, zoals zweefvliegen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen.”

  Alternatief voedsel voor kleine spinnen
  In kooien zijn proeven gedaan met verschillende insecten (Sciara, fruitvliegjes en voermijten) als alternatief voedsel voor kleine spinnen (Erygone spp.). Uit deze proeven blijkt dat Sciara geen geschikte voeding is voor de spinnen.

  Geen bloemsteelrek
  Het telen onder hoge intensiteit LED-belichting, met een daglichtsom van 10 Mol per dag (even veel als in de zomer), resulteerde vorige winter in een enorme versnelling van de teelt en veel bloemen per plant. De plantvorm werd echter ontsierd door een sterke strekking van de bloemstelen, die hoog boven het blad kwamen te staan. Op basis van literatuur is de teeltstrategie voor aanstaande winter aangepast met als doel: even veel snelheid en bloemen, maar geen bloemsteelrek. Ook is het plan om komende winter in een aanvullend project de invloed van het gekozen spectrum op bloemrek te onderzoeken.

  In de demokassen van de WUR in Bleiswijk zijn drie teelten doorlopen met verschillende rassen (Amalia Elegance, Joli, Red Winner, Red Succes, Royal Champion, Oklahoma) van twee verschillende veredelaars (Dümmen Orange en Anthura).

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties