’Precisietechnologie toepassen is grote uitdaging’

Met sensoren zijn bodemeigenschappen en biomassagroei aardig in beeld brengen, zegt Corné Kempenaar. De Wageningse expert in precisielandbouw ziet wel grote uitdagingen.

Wat is de grootste uitdaging in precisielandbouw? „Onder boeren is heel veel interesse in precisielandbouw, je ziet langzaamaan meer toepassingen en boeren zijn ook bereid om ermee door te gaan. Maar investeringen doen in tijd en geld, en bekijken hoe bepaalde technologie is toe te passen in bedrijfsverband: dat is denk ik wel de grootste uitdaging.

Gps op machines is wel een voorwaarde voor precisielandbouw. Er is al veel technologie beschikbaar. Je moet ook wel data hebben, over de status en de variatie binnen een akker, over bodemeigenschappen en over plekken waar bijvoorbeeld onkruid staat. Bodemscans zijn al aardig in gebruik, en op satellietbeelden is de gewasgroei goed te volgen.”

Lees het volledige interview met Kempenaar in De Boomkwekerij 23 of in het digitale magazine. Daarin legt de expert van Wageningen University & Research bijvoorbeeld uit in hoeverre ziekten, plagen en stress zijn te herkennen met sensoren, in hoeverre drones daarbij inzetbaar zijn. „Het gaat best snel met precisielandbouw.”

Foto: Wageningen University & Research

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties