De Boomkwekerij Markt ’Prijsverhogingen bomen zullen zich voortzetten’

’Prijsverhogingen bomen zullen zich voortzetten’

0

Het was een goed seizoen voor de internationale bomenhandel, aldus Gijsbert van Setten, met prijsverhogingen die zich volgens de verkoopleider van B&P Handelskwekerijen zullen voortzetten.

„Er is afgelopen seizoen goed gerooid in de diktematen 16-18 tot en met 20-25 cm, en in verband met tekorten aan arbeidskrachten zie ik de productie de komende jaren niet toenemen. De vraag is wel goed, dus je hebt dan gegronde reden om de prijs omhoog te doen. Afgelopen seizoen zag je al een positieve kentering: iedereen durft nu ook, terwijl in het verleden toch vaak de laagste prijs bepalend was.

De export liep goed, ook klanten in Duitsland zijn goed tevreden. Ik vond wel dat er in het najaar meer actie was dan in het voorjaar. Dat zal wel te maken hebben met uitgevoerde projecten. In de voorbereiding hebben projecten geen vertraging opgelopen, want de grond was niet nat. Dat was een mooie keerzijde van de droogte afgelopen zomer.

Maar in de handel speelde de droogte wel een belangrijke rol. Zeker in het voorjaar was het onder in grote gerooide kluiten toch nog droog. Ondanks dat het grondwater in onze regio Opheusden relatief hoog staat en de kleigrond opdrachtig is. Er is de laatste maanden hier te weinig neerslag gevallen. De groei is nu wel goed, maar ik ben benieuwd hoe dit voorjaar en de zomer zullen worden. Als het niet genoeg regent, stapel je tekort op tekort. Dat gaat groei kosten.

Ik ben ook benieuwd naar de kosten dit jaar voor het meedoen aan de Duitse gebiedseigen certificering ZgG. Dat doen we nu een paar jaar, en volgend jaar maart is gebiedseigen wettelijk verplicht in Duitsland. Maar de vraag was afgelopen seizoen minimaal. Dat hoor ik ook van anderen in Nederland en in Duitsland zelf.

In opplantorders stonden wel een paar regels over gebiedseigen, maar als we die wilden invullen, kregen we te horen ’je bent te duur’. Je probeert je klanten ermee te bedienen, je maakt extra kosten voor de certificering, maar als je die niet krijgt terugbetaald, kun je er maar beter mee stoppen. We hebben tenslotte allemaal commerciële bedrijven. De bomen krijg je nu toch wel verkocht in de reguliere handel.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar