Probos: ‘Certificering plantmateriaal biedt onvoldoende garanties’

Er is geen certificeringssysteem dat aan het eind van de keten garanties biedt voor de herkomst van plantmateriaal. Dat is een van de conclusies van een studie van de stichting Probos in het kader van de Green Deal over de afzet van bos- en haagplantsoen.

In het kader van de Green Deal – Weet welk plantmateriaal je (ver)koopt – is door de stichting Probos een aantal groenprojecten onder de loep genomen. Uit de analyse worden de volgende conclusies getrokken:

> Opdrachtgevers vragen onvoldoende naar kwalitatief hoogwaardig plantmateriaal.
> Opdrachtgevers zijn onvoldoende in staat om controles op de kwaliteit en herkomst
van het geleverde plantmateriaal uit te voeren.
> Er is geen sluitend certificeringssysteem dat ook aan het eind van de keten garanties
biedt voor de herkomst van het plantmateriaal.

De kwaliteit van het landelijk gebied (bos, natuur, landschap, randstedelijk groen) is er bij gebaat als er op deze punten verbetering kan worden doorgevoerd, meent Probos op basis van de studie.

Vervolg
De Green Deal is een afspraak tussen het ministerie van EZ, het Bosschap, de Raad voor plantenrassen, De Algemene Vereniging Inlands Hout, BoHeZa, Naktuinbouw en LTO Nederland. De partners buigen zich nu over de uitkomsten van het onderzoek en denken na over vervolgstappen. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan een kennis- en communicatietraject om kennisachterstanden weg te nemen en de kloof in de communicatie tussen afnemer en producent te verkleinen. Ook wordt kritisch gekeken naar het huidige certificeringssysteem, zodat afnemers gegarandeerd de gevraagde en beloofde kwaliteit plantmateriaal geleverd krijgen. Onderzocht wordt of aanpassing van wet- en regelgeving nodig is om de verbeteringen te realiseren.