Project Schoon Water voor Brabant blijft gebruik LVS stimuleren

Boomkwekers gebruiken in de praktijk nog te weinig de Laag Volume Systeem-techniek (LVS). Terwijl die wel aantoonbaar de milieubelasting bij het gebruik van chemische middelen vermindert. Daarom is het blijven stimuleren van het gebruik van deze techniek noodzaak.

Die conclusie wordt getrokken in een rapport waarin het project Schoon Water voor Brabant de resultaten over 2016 op een rij zet. De milieubelasting van de boomteelt is in dat jaar toegenomen. In 2016 was het flink natter dan het vergelijkingsjaar 2015. Daarom was het noodzakelijk vaker middelen in te zetten tegen schimmels.

„Belangrijkste oorzaak is het gebruik van de fungiciden Spirit en Luna Privilege en groeistoffen (w.s. metazachloor of 2,4- D) tegen wortelonkruiden die nauwelijks mechanisch zijn te bestrijden. Door het natte voorjaar konden ook andere onkruiden moeilijker mechanisch worden bestreden”, meldt het rapport.

LVS

De boomkwekerij mist nog een kans om het gebruik te verminderen, is in het rapport te lezen. Want waar boomkwekers erin slagen om de milieubelasting te drukken, is dat voornamelijk te danken aan het gebruik van LVS. „LVS is vanuit Schoon Water geïntroduceerd en gestimuleerd. De techniek verlaagt de doseringen van de onkruidmiddelen sterk. Bijvoorbeeld: Finale of Basta 200 worden normaal met doseringen van 3 l/ha gespoten, terwijl dit met LVS verlaagd kan worden tot 0,5-1,5 l per ha. Een verlaging van 70- 80%. Het daadwerkelijk benutten van deze techniek blijft in de praktijk nog achter. Stimulering is hier noodzakelijk”, zo meldt het rapport van Schoon Water voor Brabant.

> Lees hier het rapport over de milieubelasting van oppervlakte- en grondwater (pdf)

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties