‘Bessen blijven tot februari aan de plant zitten’

„Top!” is de eerste reactie van Bas van der Sar van Van der Sar Plants uit Maasdijk op het winnen van de best nieuwigheid op IMP in Essen. Pyracantha coccinea ’Red Star’ werd in IPM ingezonden als kamerplant, maar won in de categorie houtige gewassen. „Het is natuurlijk een boomkwekerijgewas, maar hij kan ook als kamerplant worden gehouden”, aldus de kweker en veredelaar Van der Sar.

Pyracantha coccinea ’Red Star’ is door de jury gekozen omdat hij minder tot bijna geen doornen heeft in tegenstelling tot andere vuurdoorns. Daarnaast is de plant zeer compact en zeer rijk besdragend. „En die bessen blijven zelfs in de huiskamer tot februari aan de plant zitten en goed op kleur”, vertelt Bas van der Sar. Dat maakt de plant dus ook geschikt als kamerplant.

De plant staat inmiddels drie jaar op de kwekerij van Van der Sar. „We weten nu dat het een sterk soort is die zich goed leent voor beplantingen. Doordat hij weinig doornen heeft is hij ook goed te verwerken voor aanleggers. Bovendien is afgelopen zomer gebleken dat het soort ook goed tegen de droogte kan.”

De plant bloeit in de juni, waarna hij bessen vormt die in september beginnen te kleuren en tot het vroege voorjaar aan de plant blijven hangen. De plant is groenblijvend en ook met vorst behoudt hij zijn sierwaarde. De plant is afgelopen eerder al mondjesmaat op de markt gebracht, maar afgelopen kerst grootschaliger aangeboden aan Intratuin. „We konden de plant nu pas introduceren omdat we nu voldoende aantallen beschikbaar hebben en de eerste reacties waren positief”, aldus Van der Sar.

Potentie

Plantipp heeft de plant in samenwerking met Van der Sar Plants op IPM ingezonden. Reinier van Rijssen is overtuigd van de potentie van de plant. „Door de compactheid, de rijke besdracht, goede gezondheid en het feit dat hij geen doornen heeft maakt de plant interessant voor zowel binnen als buiten.”

„Maar wat de plant misschien nog interessanter maakt, is het feit dat er straks ook soorten met andere beskleuren bijkomen. Dat maakt het zeker voor tuincentra en retail een interessant product waarvan ik verwacht dat we echt grote aantallen kunnen verkopen.”

Van der Sar is nog iets voorzichtiger. „Mijn vader Henk die de veredeling doet, is inderdaad bezig met meerdere kleuren, en er zitten veelbelovende soorten tussen. Dit najaar weten we of we komend jaar weer één of misschien wel een paar nieuwe soorten kunnen introduceren.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties