RHP: ’Water nooit gelijkmatig verdeeld in potkluit’

Water verspreidt zich nooit gelijkmatig door de potkluit. Daarmee moet rekening worden gehouden bij watergehaltemeting met behulp van een sensor.

„Een lukraak in de potgrond gestoken sensor geeft dus geen juiste indicatie. Dit maakt een andere manier van watergehaltemeting noodzakelijk”, concludeert Hans Verhagen, senior onderzoeker bij kennisinstituut voor substraten RHP in het Vakblad voor de Bloemisterij

„We dachten dat water zich altijd geheel zou verspreiden”, aldus Verhagen. „Maar dit is niet het geval bij een gelimiteerde watergift. Zelfs niet bij een potkluit van kokosgruis, een waterslurper pur sang.

Het water wordt wel volledig opgenomen, maar verspreidt zich vervolgens niet over de gehele kluit. Het gewas kan daardoor vervolgens onverwacht achterblijven”.

Meerdere sensoren
In onderzoek met een korte watergift van 10 minuten met behulp van een eb- en vloedsysteem nam de onderlaag 80% van het water op en de bovenlaag slechts 20%. „Daarom is het belangrijk met meerdere sensoren te meten die horizontaal in pot gestoken worden.”