Raaijmakers tegen premier: ’Plant meer bomen’

Boomkwekersvoorman Henk Raaijmakers gaf op een boerenbijeenkomst een opmerkelijk boek aan premier Mark Rutte. Plus een simpele oplossing voor de stikstofcrisis.

Op de bijeenkomst, afgelopen donderdag in Deurne, ging Rutte in gesprek met boeren over de stikstofcrisis en maatregelen die het kabinet ertegen wil nemen. Raaijmakers overhandigde de premier een boek dat 100 jaar geleden verscheen: ’De Peelstreek, een Nederlands gebied voor landverhuizing en voedselproductie’.

Het boek was geschreven door Klaas Dilling, inspecteur van de Heidemaatschappij en: grootvader van de premier. „Rutte was zeer onder de indruk, ook omdat hij historicus is”, kijkt de voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen terug. „Het boek beschrijft precies het omgekeerde van wat er nu gaande is.”

Het boek gaat over de ontginning van de Peel waarin Deurne, en de boomkwekerij van Raaijmakers, ligt. „In drie generaties is het gebied ontgonnen voor de landbouw, nu moet het weer teruggegeven worden aan de natuur door overheidsbeleid”, zegt Raaijmakers die Rutte tegelijkertijd een oplossing meegaf voor het beteugelen van de stikstofcrisis en het compenseren van CO2-uitstoot. „Heel simpel, Nederland moet meer bomen planten.”

’Zelfs parkeerplaats mag niet bij Natura 2000’

De stikstofcrisis raakt de boomkwekerij nog niet direct, meent Raaijmakers. „Maar als je kort bij een Natura 2000-gebied zit en je wilt iets bouwen of aanleggen, dan zal dat door de huidige regelgeving niet mogen.” Zelfs een parkeerplaats zou niet mogen. „Omdat daar verkeersbewegingen zijn die tot extra stikstof leiden.”

De huidige regelgeving rond stikstof en PFAS zal wel moeten veranderen, anders vreest de boomkwekersvoorman op termijn negatieve gevolgen voor kwekers. „Omdat het groen meestal de laatste schakel is in een bouwproject. De PFAS-norm geldt niet voor kluiten, maar het is wel belangrijk dat transport van minder dan 10 kuub grond wordt vrijgesteld van een PFAS-analyse.”

Raaijmakers vond Ruttes optreden in Deurne knap. „Dat hij als in een arena was omsingeld door 350 boeren, de microfoon pakte en uitlegde dat hij het beleid niet ineens kan veranderen. En daar was begrip voor in de zaal.”

Foto opener: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties