’Recessie is voorbij voor Amerikaanse boomkwekerij’

De markt voor Amerikaanse boomkwekers ziet er weer goed uit, zei de baas van Monrovia Growers op de ENA-jaarvergadering.

CEO Miles Rosedale legde op de vergadering van de European Nurserystock Association uit dat Amerikaanse boomkwekers nu herstellen van de recessie in de Verenigde Staten.

Vijf jaar geleden waren er volgens Rosedale teveel kwekers en teveel planten op de markt. Ze konden hun producten niet kwijt nadat de Amerikaanse huizenmarkt was ingestort. Vooral grote planten leden daaronder; de verkoop zakte met 40-50%. De prijzen waren bovendien op het laagste niveau sinds 40 jaar. Door de slechte markt ging 25-30% van de Amerikaanse boomkwekerijen dicht, aldus Rosedale.

Prijsstijging 5% per jaar

De laatste jaren trekt de Amerikaanse economie weer aan en daarmee ook de afzet. Grote planten zijn weer in trek op de tuin- en landschapsmarkt, en de prijzen stijgen met 5% per jaar. Eind vorig jaar merkte een andere grote Amerikaanse boomkwekerij, J. Frank Schmidt & Son, al een groot tekort aan laan- en sierbomen.

Nu is er volgens de Amerikaanse CEO een tekort aan arbeidskrachten. Ook heeft de sector te dealen met andere distributiekanalen. Onafhankelijke tuincentra verliezen marktaandeel als gevolg van toenemende internetverkoop.