’Reken bij precisievoeding niet alleen op robots en data’

Houd het nitraatgehalte van gietwater in de gaten. En reken bij precisievoeding niet alleen op robots en data. Deze en andere tips geven binnen- en buitenlandse experts in een nieuw magazine van ICL Specialty Fertilizers.

Het magazine heet The Green Times en is bedoeld als kennis- en inspiratiebron voor kwekers om duurzamer en toekomstbestendig te kweken. Diverse experts van buiten ICL komen er aan het woord.

Zo adviseert de Italiaanse onderzoeker Gianluigi Nario om nitraten in gietwater in de gaten te houden, omdat nitriet (resultaat van oxidatieproces) ’in grote hoeveelheden mogelijk kankerverwekkend is voor de mens’.

Heinrich Lösing uit Duitsland adviseert bijvoorbeeld veenvrij kweken op de korte termijn, ’omdat kwekers moeten leren omgaan met alternatieven zoals kokos, bast of houtvezel en de bemesting en irrigatie erop moeten aanpassen’.

’Nog steeds mensen nodig om te kweken’

Arca Kromwijk en Wim Voogt (Wageningen University & Research) verwachten precisievoeding bij bedekte teelten. Volautomatisch meten met sensoren, monsters nemen met robots en gewasdetectie met drones in de kas: dat kan volgens de onderzoekers ’allemaal werkelijkheid worden. Maar reken niet alleen op robots en data. Er zijn nog steeds mensen van vlees en bloed nodig om planten te kweken.’

Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties