Reorganiseren die hap

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een stukje schreef. Laatste keer ging over het installeren van een Nederlandse farm manager. Om een lang verhaal kort te houden; dit feest ging helaas niet door.

Zodoende zit ik nu zelf voor een aantal maanden in Ethiopië om daar de boel te reorganiseren. Aangezien ik zelf geen teeltwonder ben, heb ik een oud studiegenoot/goede vriend van de HAS zover gekregen om mij een paar maanden te ondersteunen. Samen de beuk erin, om te bewijzen dat wij een verschil kunnen maken. Is dat geen super uitdaging?

Naast veranderingen in de organisatie zijn de weersomstandigheden ook 180 graden om. Een maandje geleden had je hier nog kaplaarzen nodig. Inmiddels is het regenseizoen weer tot een eind gekomen. Een petje, bril en zonnebrand zijn nu bijna onmisbaar geworden.

Voor onze gewassen dus belangrijk dat de druppelslangen in de buitenvelden weer in orde worden gemaakt. Verder een laag krijt op de plastic kassen om de temperatuur een beetje te dimmen. Overdag dus een stuk meer zon, maar dankzij het feit dat de kwekerij op 2.300 m hoogte ligt, wordt het niet veel warmer dan 25°C. De nachten worden al geleidelijk koeler en reiken tot een graad of 9. Ziektedruk en plagen als witte vlieg nemen af.

Kortom, onze moederplanten hebben het erg naar hun zin en zijn weer in staat om goed stek te leveren. Zo zijn we deze week begonnen met het bewortelen van onze eerste orders voor 2015. Eind februari gaat onze export naar Nederland weer ’aan’ en zullen we wekelijks stekken verschepen per luchtvracht.

In feite staan we dus aan het begin van een nieuw seizoen. Nieuwe ronden nieuwe kansen. Dit seizoen moet alles beter. Stappen maken: dat is het doel en dat is de zelfvoldoening. Geen wonderen beloven, maar wel degelijk een stijgende lijn creëren die voelbaar is bij klanten en aandeelhouders.

Door een gemis aan full-time Nederlands/westers management de afgelopen 3 jaar is ons bedrijf ten prooi gevallen aan ’Afrikanisering’. In andere woorden: er gebeuren dingen waar zelfs de meest chaotische Nederlander de hik van krijgt.

Nederlandse begrippen als: structuur, efficiency en kwaliteit hebben in Afrika andere maatstaven. Daarom heb je als werkende Nederlander in Afrika bergen energie, geduld en doorzettingsvermogen nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Je moet van alle uitdagingen en gekheid kunnen genieten. Zonder dat stukje ’self management’ is het feest hier snel voorbij.

Een grandioos privéleven met westerse hobby’s, dat kun je toch wel een beetje op je buik schrijven. Je moet hier toch bijna wel een beetje werkverslaafd zijn, want een 40-urige werkweek, daar ga je het niet mee redden. Veel van de agrarische Nederlanders doen in het weekend dan ook graag een drankje met elkaar. Gezellig, maar tegelijker tijd ook leerzaam en goed voor het netwerk.

Pieter en ik genieten hier met volle teugen van onze uitdaging en gaan hier komende maanden nog heel wat meemaken, dat is één ding wat zeker is.