’Residu op kerstbomen is minimaal’


Twee grote Nederlandse retailers hebben een aantal kerstbomen laten testen op residu van gewasbeschermingsmiddelen. Het aantal residuen en de aangetroffen hoeveelheid is volgens de retailers minimaal. Dat meldt Tuinbranche Nederland op haar site.

De aanleiding voor de twee retailers om kerstbomen te testen op residu is een uitzending van Radar op 30 november. Hier was een item over kerstbomen te zien, waarbij onder andere boswachter Andre Donker aan het woord kwam. Hij gaf aan dat kerstbomen die in Nederland worden verkocht vol zitten met gif en dat consumenten chemische pakketjes in huis halen.

In de uitzending kwam naar voren dat de grond onder de kerstbomen met bestrijdingsmiddelen wordt behandeld om onkruid te voorkomen. Volgens Tuinbranche Nederland geven de grootste kwekers in Duitsland en Denemarken aan zeven keer per jaar mechanisch te schoffelen zodat geen middelen tegen onkruid hoeven worden gebruikt. Ook zijn de meeste kwekers volgens Tuinbranche Nederland gecertificeerd waardoor er volgens de brancheorganisatie voldoende controles worden uitgevoerd en transparantie is.

Twee retailers namen monsters van Abies Nordmanniana, de meest verkochte kerstboom. Het aantal residuen dat daarop werd gevonden is volgens Tuinbranche Nederland minimaal. Van de residuen die wel werden aangetroffen zijn de hoeveelheden heel laag. De steekproef bevestigd volgens de brancheorganisatie dat er sprake is van een verantwoorde kerstbomenteelt.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jurgen
Jurgen
1 jaar geleden

Nou, geweldig hoor, dit WC-Eend steekproefje.