RHS: Meld locaties van Xylella-vector

De RHS roept het Britse publiek op om waarnemingen van spuugbeestjes te melden, vooral als die voorkomen op waardplanten van Xylella.

De Royal Horticultural Society (RHS) heeft duizenden vrijwilligers nodig om te helpen bij onderzoek naar mogelijke introductie en verspreiding van Xylella fastidiosa in het Verenigd Koninkrijk. Aan het onderzoek werken ook de University of Sussex en Forest Research mee.

Spuugbeestjes kunnen de quarantaine-bacterie van plant naar plant overbrengen. De meest voorkomende soort spuugbeestje in het VK is Philaenus spumarius (die ook algemeen in Nederland voorkomt).

Britse tuineigenaren, hoveniers en natuurliefhebbers zijn nu opgeroepen om tuinen, grasland en natuur tot eind juni te controleren op spuugbeestjes. Waarnemingen kunnen online via iRecord gemeld worden, zodat onderzoekers een beeld krijgen van de nationale verspreiding: de locaties maar vooral ook de plantensoorten waarop ze zijn gevonden.

Het onderzoek is onderdeel van een groter Brits project rondom Xylella, genaamd BRIGIT, wat elf Britse onderzoeksinstituten uitvoeren.

Foto’s: RHS/Gernot Kunz

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties