Robots nemen handmatig stekken over

Automatisch stek steken neemt een hoge vlucht bij vermeerderingsbedrijven zoals Florensis.

Bij Florensis draaien sinds eind vorig jaar vijf machines van de ISO Cutting Planter 2500 volop mee in het productieproces. Rondom de machines lopen twee man voor de controle, logistiek en bediening. Totale capaciteit is gemiddeld 11.000 tot 12.000 stekken per uur.

Van het totale sortiment wordt nu 90% met de robots gedaan. Volgens Raymond van den Berg van fabrikant ISO Group halen ook andere bedrijven dit percentage.

ISO Group heeft momenteel 45 van de ISO Cutting Planter 2500 gebouwd. Hiervan werken er 40 op verschillende bedrijven. De helft draait in Nederland, de andere helft in het buitenland waaronder de Verenigde Staten.

Meestal gaat het om stek van perkgoed, maar de robots worden ook ingezet voor houtige gewassen als Eucalyptus en Buxus-achtige soorten, aldus Van den Berg.

Florensis investeerde in de automatisering om arbeid te besparen en om een hogere plantkwaliteit te behalen. Willen de robots optimaal efficiënt werken, dan moeten de stekken wel uniform zijn en zichtbare steeltjes hebben.