Rotterdamse schoolpleinen worden voedselbostuinen

  Zes betegelde pleinen van oude schoolgebouwen in Rotterdam worden omgetoverd tot plekken met eetbaar groen. Coöperatie Ondergrond zorgt voor het ontwerp, de aanleg, het beheer en de oogst. Zij huurt de buitenruimte voor een symbolisch bedrag van stichting SKAR en betaalt door het beheer van de buitenruimte over te nemen.

  Nu zijn de pleinen nog betegeld, maar straks zijn het tuinen die ook voedsel opleveren zoals bijvoorbeeld fruit en noten. Er wordt geen gebruik gemaakt van mest en bestrijdingsmiddelen. Rotterdam heeft negen voedselbostuinen, variërend van 100 m2 tot 15.000 m2. Daar komen dus zes tuinen bij, en dat brengt het totaal op vijftien.

  Meerwaarde

  Stichting Kunstaccommodatie Rotterdam (SKAR) biedt de creatieve sector in Rotterdam betaalbare werkruimte en heeft ruim 25 panden in Rotterdam in beheer. Yvonne Wieringa van SKAR: „De voedselbossen hebben meerwaarde voor de hurende ondernemers, de omwonenden en het klimaat in de stad. We beginnen met de pleinen bij zes gebouwen. Als het een succes is, willen we het uitbreiden. De culturele ondernemers aan wie we dit plan hebben voorgelegd, reageren positief.”

  De opbrengsten van de oogst moeten de kosten die Coöperatie Ondergrond maakt vergoeden. De tuinen zijn besloten, maar worden een of meerdere keren per jaar opengesteld voor de buurt en bieden een groen uitzicht. Zo profiteren omwonenden ook mee.

  Regenwater

  Coöperatie Ondergrond is in maart begonnen met het transformeren van het eerste schoolplein. Paul de Graaf, één van de partners in de coöperatie: „We halen alle tegels eruit en leggen randen voor de borders aan zodat regenwater niet wegloopt. Later planten we de bomen en struiken.” Het groen is weelderig met een natuurlijke uitstraling en heeft tussen de 10 en 20 jaar nodig om tot volle wasdom te komen. De Graaf: „Eind dit jaar zijn alle zes tuinen aangelegd.”

  Foto: Coöperatie Ondergrond

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties