Royal Lemkes: ‘Het verschil met maart is dat we nu ervaring hebben’

Bij plantenexporteur Royal Lemkes is veel afzet weggevallen sinds verschillende landen op slot zitten en niet-essentiële winkels gesloten zijn. Het is rustig bij Lemkes. „Er zijn heel veel winkels dicht. Het verschil met maart is dat we nu ervaring hebben. Nu weten we dat de handel ook weer op gang gaat komen”, zegt Huib Kranendonk, director sales bij Royal Lemkes.

Wat voor consequenties hebben de lockdowns voor Lemkes?

„Het effect is enorm. Veel winkels in verschillende landen zijn dicht. Sommige bouwmarkten waren in maart gesloten, maar konden toen snel open, omdat ze toch als essentieel werden gezien. Nu zijn en blijven winkels zoals Obi en Praxis gesloten. Duitsland en Oostenrijk zijn belangrijke afzetmarkten en daar gaat niks naartoe. Dat heeft impact. Zeker in de eerste weken van het jaar gaat er normaal altijd een serieus volume aan groene planten naar deze klanten toe. Dit missen we nu.”

Zijn er markten die nog wel doorlopen?

„Gelukkig is niet alles gesloten. Het verschilt per land. Zo gaat de handel richting Frankrijk door en is er afzet op Scandinavische landen. Bouwmarkten en bijvoorbeeld IKEA zijn daar gewoon open. Een partij als IKEA wordt buitensporig hard geraakt deze coronacrisis. Veel van hun winkels zijn voor de tweede keer gesloten.”

Hoe gaan jullie om met vastgelegde orders?

„Ik wil een groot compliment maken aan onze kwekers en klanten. Iedereen denkt in oplossingen en dat scheelt enorm. Samen proberen we het goed met elkaar af te stemmen. Wat moet er echt van de tuin af? Kunnen we orders opschuiven? Er zijn niet heel veel winkels open, dus het valt niet mee om partijen bij een andere klant weg te zetten. Tot nu toe komen we er in alle redelijkheid uit en is er wederzijds begrip. Het heeft niet tot conflicten geleid.”

En de verwachting voor de komende periode?

„Het is allemaal onzeker.  Van Duitsland is al bekend dat de situatie nog even aanhoudt. De winkels blijven dicht. Oostenrijk is ook een belangrijke afzetmarkt en daarvan is nog niet bekend of de maatregelen langer gaan duren. De komende maanden zitten er veel feestdagen aan te komen; laten we hopen dat er snel versoepelingen komen. Zeker is wel dat de afzet weer een impuls gaat krijgen. Veel planten zijn weggegooid. Straks moeten alle schappen weer gevuld worden.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties