Rusland staat Nederlandse laan- en vruchtbomen toe

Acht Nederlandse boomkwekerijen hebben toestemming gekregen van de Russische autoriteiten om laan- en vruchtbomen naar Rusland te mogen exporteren.

 

Dat meldt Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten. Vanmorgen (vrijdag) kreeg deze via de NVWA te horen dat de export is toegestaan. Raaijmakers is verheugd. „Een beloning voor al onze inspanningen.”

Door handelsbond Anthos en de NVWA waren al eerder inspanningen verricht om de bomenexport weer mogelijk te maken. Dit raakte in een stroomversnelling nadat een Russische delegatie, waaronder de ambassadeur, in juni op uitnodiging van de LTO Vakgroep twee boomkwekerijen bezocht.

Vorige maand nam de Russische fytodienst Rosselkhoznadzor allerlei monsters op meerdere bedrijven in Nederland. Dat gebeurde tijdens een inspectiemissie waarbij de LTO Vakgroep, Anthos, NVWA en Naktuinbouw betrokken waren.

Twee voorwaarden voor export
Rosselkhoznadzor staat volgens Agroberichten Buitenland de export toe onder twee voorwaarden: er is een concrete vraag vanuit Rusland, en de import vindt daadwerkelijk door een Russische handelspartner plaats.

Welke acht bedrijven mogen exporteren, maakt de vakgroep vooralsnog niet bekend omdat het vertrouwelijke informatie is.