Schouten verkleint eigen risico Brede Weersverzekering

Landbouwminister Schouten verkleint het eigen risico van de Brede Weersverzekering. Dat moet het voor kwekers aantrekkelijker maken om zich te verzekeren tegen schade als gevolg van extreem weer.

Op voorstel van LTO Nederland neemt de minister diverse crisismaatregelen, om tegemoet te komen aan bedrijven die lijden onder de droogte. Een van die maatregelen is verlaging van het eigen risico van de Brede Weersverzekering van 30% naar 20%.

LTO wil echter ook dat de assurantiebelasting van 21% op die verzekering tijdelijk wordt afgeschaft, zodat de verzekering nog goedkoper wordt. Hierover is LTO nog in gesprek met het ministerie van Financiën.

’Minder eigen risico is doekje voor bloeden’

Tot nog toe hebben bijna geen boomkwekers de Brede Weersverzekering afgesloten, omdat ze de premies te hoog vinden. „Verlaging van het eigen risico helpt nu wel”, reageert Henk Raaijmakers, „maar het is een doekje voor het bloeden.”

De voorzitter van LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten pleit voor iets anders. Lees meer daarover in De Boomkwekerij 17.

Met de meeste crisismaatregelen die Schouten neemt, komt ze vooral tegemoet aan noodlijdende boeren. Zo mogen ze nu twee weken langer (tot 15 september) mest uitrijden op bouwland. Melkveehouders mogen ook na september gras opnieuw inzaaien.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties