Sectoren leren van elkaar bij teelt de grond uit

Bij ‘Teelt de grond uit’ zijn weliswaar totaal verschillende tuinbouwgewassen onderzocht, maar de gebruikte technieken komen dermate overeen, dat sectoren van elkaar kunnen leren. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een symposium over het onderzoek.

Het symposium vond plaats tijdens de Tuinbouwrelatiedagen in Venray. Diverse onderzoekers presenteerden er resultaten uit het afgeronde onderzoek. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat de rentabiliteit verschilt per gewas en per teeltsysteem. Zo is groenteteelt op water nog niet rendabel, maar teelt in substraat weer wel.

Boomteelt in het gotensysteem levert volgens onderzoeker Ton Baltissen verschillende voordelen op, zoals minder uitval dan bij vollegrondsteelt, maar sommige voordelen zijn volgens hem niet in harde euro’s uit te drukken. Zoals een betere werkhoogte. „Staand aan de goten kan je fijner werken dan dat je op natte grond zit.” Dit maakt een rentabiliteitsberekening lastig.

Onderzoeker Henk van Reuler sprak onder andere over het gebruik van sensortechnieken in het gotensysteem. In het onderzoek bij deelnemende boomkwekers is gebleken dat sensoren kunnen helpen bij het optimaliseren van de watergift. Dit soort technieken zijn ook bij andere ‘Teelt de grond uit’-onderzoeken beproefd; er zijn veel overeenkomsten tussen de systemen in de verschillende sectoren. Samenwerking tussen sectoren kan dan vrucht afwerpen bij het optimaliseren van watergeven, bemesten, recirculeren en bijvoorbeeld ziektes beter weren, aldus Van Reuler en Baltissen.

De boomteeltonderzoekers zijn bezig met de afronding van het onderzoek aan het gotensysteem. Eind dit jaar zal bekend zijn of het tuinbouwbrede onderzoeksprogramma volgend jaar een vervolg krijgt; wederom inclusief de boomteelt. Het ligt nog ter goedkeuring bij de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmateriaal.

Wageningen UR heeft filmpjes over ‘Teelt de grond uit’ gemaakt ter gelegenheid van de afgesloten programmaperiode (2009-2013).

Foto’s: PPO Boomkwekerij

Na het symposium gingen deelnemers op excursie naar enkele bedrijven in de regio Venray die meededen aan ‘Teelt de grond uit’, waaronder hier spillenkweker Ard Hendrix.