Seizoensarbeid en de wetswijzigingen van 2014

Dertig jaar geleden leerde ik bij het vak ’Beginselen van het recht’ de juridische basisregel dat van iedereen wordt verwacht dat hij of zij de wet kent. Ik kreeg toen van deze hoofdregel bijna een hopeloos paniekgevoel, gevoed door mijn drie wettenbundels met ieder circa 2.500 bladzijden.

Zelfs iemand met een stevige persoonlijke harde schijf zou al die wetjes nooit in het geheugen gepropt krijgen.

Recent heeft de Tweede Kamer ingestemd met de Wet Werk en Zekerheid. Boom- en plantenkwekers, die dus rechtgeaard zijn, moeten bekend zijn met deze wet. ’Waarom juist ik’, zult u wellicht willen uitroepen. Nou dat zit hierin dat in deze wet een paar aanpassingen zijn opgenomen ten aanzien van tijdelijke arbeidscontracten. Bij veel kwekers loop ik seizoensarbeiders tegen het lijf.

Juist voor boom- en plantenkwekers die met tijdelijke arbeidskrachten werken, is kennis van deze wet van belang. Veel kwekers lopen namelijk wellicht nog met het regeltje in het hoofd dat als tussen reeksen van tijdelijke arbeidscontracten gedurende drie jaar maar tenminste drie maanden zitten, er dan geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd tot stand komt. Dat regeltje moet u vanaf 1 juli aanstaande zeker vergeten. Een reeks van maximaal drie tijdelijke arbeidscontracten mag vanaf die datum niet langer dan twee jaar duren. Daarbij wordt de termijn van drie maanden waarin niet gewerkt mag worden, opgerekt tot tenminste zes maanden.

Verder mag vanaf 1 juli aanstaande in een tijdelijk arbeidscontract van zes maanden of korter geen proeftijd meer worden opgenomen. Duurt het tijdelijke contact langer dan zes maanden dan bent u onder alle omstandigheden wettelijk verplicht dit tenminste één maand voor het einde schriftelijk op te zeggen. Alleen in bijzondere omstandigheden mag een concurrentiebeding onderdeel uitmaken van een tijdelijk dienstverband.

Als werkgever van tijdelijke arbeidscontracten heeft u vanaf 1 januari al te maken met de effecten van de u bekende Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschikte Vangnetters. Deze komt erop neer dat uw premie stijgt in geval tijdelijke arbeidskrachten ziek zijn bij het einde van hun dienstbetrekking of ziek worden in de vier weken daarna. Daarvoor moet u vanaf 1 januari een nieuwe gedifferentieerde premie gaan betalen. Het is maar dat u het weet.