Sortiment in de spotlights: Fothergilla

Een mooie voorjaarsbloeiende heester met schitterende herfstkleuren als toegift, dat is Fothergilla. De keuringscommissie van de KVBC keurde het sortiment op sier- en gebruikswaarde.

Met familieleden als HamamelisParrotia en Sycopsis hoort Fothergilla bij de Hamamelidaceae. Een kleine plantenfamilie, maar wel van belang voor onze sector. Overigens lijkt Fothergilla qua bloei niet erg op deze familieleden. Het blad vertoont wel duidelijke overeenkomsten.

Cultivars

Naast de soorten en de hybride zijn er verschillende benaamde cultivars op de markt. Is het onderscheiden van de soorten en de hybride lastig, ook de verschillen tussen de meeste cultivars zijn vaak bijzonder klein. De voornaamste verschillen zitten in plantvorm, bloeirijkheid, bladvorm en -kleur en herfstverkleuring.

Fothergilla major ‘Lansing’ heeft een zeer rijke bloei en intense herfstkleuren. (foto: Plants and Pictures)

In 2015 werden 15 cultivars opgeplant in de sortimentstuin van Klaas Verboom in Boskoop. De keuringscommissie beoordeelde deze in 2017 en 2018 meermaals op sier- en gebruikswaarde. Behalve naar groeikracht, plantvorm, bloeirijkheid, bloemgrootte, bladvorm en herfstkleuren is er ook gekeken naar gezondheid en stabiliteit. 

Bekroningen

Van de vijftien opgeplante cultivars kregen er zes een positieve beoordeling en één twee sterren. Benieuwd welke dit zijn? En waarom Fothergilla het zeker verdient om meer gekweekt en breder toegepast te worden?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 10. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties