Sortimentskwekers vrezen EU-rassenregistratie

Kwekers van een groot sortiment siergewassen uiten in de Engelse krant The Telegraph hun zorgen over een voorgestelde EU-rassenregistratie. Ze zijn bang voor hoge kosten door zo’n registratie.

„We kweken ongeveer 1.000 verschillende rassen. Als we van ieder ras een officiële beschrijving moeten hebben, moeten we een half miljoen euro aan registratiekosten betalen”, zegt de Nederlandse vasteplantenkweker Coen Jansen in The Telegraph. „Dat is belachelijk en onmogelijk.”

In Engeland zijn meer kwekers met zo’n groot sortiment zoals Jansen voert. Ook zij vrezen hoge kosten, aldus Gary Scroby van de Horticultural Trades Association. „De Europese Commissie zegt wel dat er geen onnodige bureaucratie en kosten komen voor de sierteelt, maar dit laat de voorgestelde regelgeving in detail nog open.”

In de voorgestelde EU-verordening Teeltmateriaal staat in feite dat rassen ergens een officiële registratie of erkende beschrijving moeten hebben. „Maar het is nog de vraag wat daar precies onder moet worden verstaan”, aldus John van Ruiten, directeur van Naktuinbouw. „Het is ook nog de vraag op welke wijze er aan die regelgeving kan worden voldaan.”

Onder andere de Britse overheid heeft voorgesteld om alle rassen van siergewassen die reeds op de markt zijn en onder een bekende naam worden verkocht, te beschouwen als ‘algemeen bekend’. Als dat wordt geaccepteerd in de EU, hoeven deze rassen niet alsnog officieel geregistreerd of beschreven te worden. „De registratie- of beschrijvingseis zal in dat geval alleen gelden voor alle rassen die nieuw op de markt komen”, meent Van Ruiten.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om alle huidige EU-richtlijnen voor planten en dieren samen te voegen tot enkele EU-verordeningen. Over alle voorstellen wordt nog in Brussel gesproken. Details van de aankomende regelgeving, die waarschijnlijk vanaf 2018 gaat gelden, zijn dus nog niet bekend.