De Boomkwekerij Xylella Spanje start onderzoek om Xylella uit olijfsector te weren

Spanje start onderzoek om Xylella uit olijfsector te weren

0

Spanje heeft nog niets losgelaten over de handelsroutes van de besmette olijfbomen, maar is intussen wel een driejarig project begonnen om Xylella uit de Spaanse olijfsector te weren.

Het Spaanse onderzoeksinstituut INIA heeft onderzoeksgroepen uit heel Spanje verzameld om te werken aan een geïntegreerde strategie tegen Xylella. Doel is oplossingen te vinden die de risico’s op besmetting en verspreiding in olijfgaarden minimaliseren, zo meldt de coöperatie Agro-alimentarias.

Voor de komende drie jaar zijn zes lijnen uitgezet:

> Risico-analyse voor Xylella en vectoren (met name spuugbeestje) optimaliseren, om het gedrag te kunnen voorspellen in verschillende Spaanse olijfgaarden;

> Diagnostische technieken ontwikkelen om waardplanten van diverse Xylella-stammen beter te kunnen bepalen;

> Pathogeniteit (ziekmakend vermogen) bepalen voor de belangrijkste Spaanse olijfrassen, om meer te weten te komen over effecten van een besmetting;

> Karakteriseren van infectieproces in belangrijkste olijfrassen;

> Biologie en ecologie van vectoren verder onderzoeken, om deze effectiever te kunnen bestrijden;

> Coördinatie van alle wetenschappelijk verkregen informatie en deze internationaal over te brengen, niet alleen naar andere instituten maar ook naar bijvoorbeeld de olijfsector.

 

 

Foto: EPPO

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar